NFM GARM Combat Clothing System

01 juni 2012

De website Dutch Defence Press heeft een artikel gepubliceerd over GARM. Het GARM Combat Clothing System van de Noorse fabrikant NFM werd ontwikkeld in opdracht van het Noorse ministerie van defensie met als doel om een complete set kleding te creëren die beschikt over vlamvertragende (flame retardant) eigenschappen en andere verbeteringen ten opzichte van de huidige kleding. GARM is onderdeel van het concept van NFM dat Full Spectrum Protection (FSP) heet.

De kledingstukken van GARM zijn ontwikkeld met het oog op verschillende soorten operaties. Hoofdzakelijk wordt onderscheid gemaakt tussen HSOs (High Speed Operations) en LTOs (Long Term Operations). Kleding die is ontworpen voor HSOs is comfortabel, ademend en heeft hoge vlamvertragende waarden. Kledingstukken die zijn ontworpen voor LTOs zijn er meer op gericht om langere tijd comfortabel te zijn en goed te isoleren. Omdat het GARM systeem bestaat uit meerdere lagen kunnen ook verschillende lagen gecombineerd worden waardoor GARM kleding geschikt is voor zeer uiteenlopende operaties en klimaten.

De standaard stof waarmee GARM kleding wordt gefabriceerd is Defender M van het Nederlandse bedrijf TenCate. Deze stof wordt ook gebruikt in de uniformen van de U.S. Army en de U.S. Marine Corps, én in de prototypes van het toekomstige Nederlandse uniform. Daarnaast maakt het gebruik van een stille vorm van klittenband en andere revolutionaire technieken.

Het artikel van Dutch Defence Press gaat uitgebreid in op de ontwikkeling van GARM. Het is geschreven in het Engels en kan worden gevonden op de website van Dutch Defence Press: http://www.dutchdefencepress.com/?p=8231

GARM

Labels: GARM, NFM, Dutch Defence Press