US Army op zoek naar nieuw camouflagepatroon

06 juli 2012

Universal Camouflage Pattern, het huidige 'universele' camouflagepatroon van de US ArmyAl enige tijd circuleren op Amerikaanse blogs berichten over het Army Camouflage Improvement Effort, een project van de US Army om te zoeken naar een nieuw camouflagepatroon om het huidige Universal Camouflage Pattern te vervangen.

Reeds in de jaren 90 begonnen de Canadese strijdkrachten met onderzoek naar een nieuw camouflagepatroon, om de egaalgroene kleding en uitrusting te vervangen. Dit resulteerde in het digitale pixel-camouflagepatroon ‘CADPAT’ (Canadian Disruptive Pattern) dat al in 1996 voor het eerst werd verstrekt op helmovertrekken. In 2002 werd het het standaard camouflagepatroon voor alle kleding en uitrusting van het Canadese leger. CADPAT bestaat in drie varianten: temperate woodland (TW) voor groene omgevingen, arid region (AR) voor woestijnomgevingen en winter/arctic (WA) voor besneeuwde gebieden.

Net als het US Marine Corps heeft rond 2003 ook de US Army besloten om over te stappen op een variant van CADPAT. Beiden hebben het patroon van CADPAT overgenomen, met uitzondering van de kleurencombinatie. Het Amerikaanse korps mariniers heeft bij het ontwikkelen van het MARPAT (Marine Pattern) camouflagepatroon gekozen voor twee kleurencombinaties: een voor woodland omgevingen, en een voor desert omgevingen. De US Army daarentegen heeft ervoor gekozen om één patroon te ontwikkelen dat in alle omgevingen moet werken (vandaar de naam, Universal Camouflage Pattern). Het patroon is daarom samengesteld uit de kleuren Urban gray, Desert sand en Foliage green.

UCP in het bosVolgens veel Amerikaanse militairen heeft dit echter tot gevolg dat het patroon, dat bedoeld was om in alle omgevingen te werken, in geen enkele omgeving werkt. Het grijskleurige (vaak zelfs op blauw lijkende patroon) valt juist heel erg op in veel omgevingen.

Omdat het patroon onder andere slecht bleek te werken in woestijnomgevingen, heeft men in 2009 besloten om Amerikaanse militairen in Afghanistan te voorzien van een uniform in een ander camouflagepatroon: MultiCam (dit onder de naam Operation Enduring Freedom (OEF) Camouflage Pattern). Daarnaast is men begonnen met het evalueren van UCP en dit is dan ook de start van het Camouflage Improvement Effort. De eerste drie fasen van dit project waren specifiek gericht op het verbeteren van de camouflage in Afghanistan.

De US Army heeft ingezien dat het niet haalbaar is om één patroon te ontwikkelen voor alle mogelijke omgevingen. Fase IV van het project, dat in de zomer van 2010 is ingegaan, heeft dan ook als doel om een Family of Patterns (FoP), een combinatie van 4 camouflagepatronen te vinden: een woodland-patroon voor groene omgevingen, een arid-patroon voor woestijnomgevingen, en een transitional-patroon, een universeel patroon dat tussen de twee patronen in zit. Bovendien zou er optioneel een Organizational Clothing and Individual Equipment (OCIE) patroon ontwikkeld kunnen worden dat gecombineerd kan worden met alle andere patronen, zodat niet voor elke omgeving een complete set aan kleding en uitrusting nodig is. Een FoP moet voldoende kunnen camoufleren, zowel in zichtbaar licht (overdag) als in NIR (Near Infra Red) en SWIR (Short-Wavelength Infra Red) licht ’s nachts.

Elk bedrijf dat mee wilde doen kon een digitaal bestand maken met hun camouflagepatronen. Van de 20 inzendingen zijn in januari 2012 vier finalisten gekozen: ADS inc in samenwerking met Guy Cramer, Brookwood Companies, Crye Precision (de ontwikkelaar van MultiCam) en Kryptec. Daarnaast zou er een patroon worden ontwikkeld door de US Army zelf, maar dat is begin maart 2012 teruggetrokken.

US4CES, het camouflagepatroon van ADS inc.
Hierboven: US4CES, een camouflagepatroon van ADS inc. en één van de vier patronen die de finale bereikten. Voor meer informatie over US4CES, zie de website van ADS.

Deze finalisten moeten hun camouflagepatronen laten drukken op stof waar het leger weer uniformen en uitrusting mee maakt om de patronen in het veld te kunnen testen. Daarbij zal getest worden met een pop of persoon die een uniform draagt in het patroon dat op dat moment getest wordt, en een scherfvest met opbouwtasjes in het OCIE patroon. Alle patronen worden hierbij vergeleken met de huidige patronen zoals OCP (Operation Enduring Freedom Camouflage Pattern, beter bekend als MultiCam) en MARPAT om te evalueren of het daadwerkelijk een verbetering is.

De uiteindelijke uitkomst van het Camouflage Improvement Effort zal niet per definitie het nieuwe camouflagepatroon van de US Army zijn. De uitkomst zal worden voorgelegd aan de leiding van het Amerikaanse leger, en die zal beslissen wat er uiteindelijk zal gebeuren.

Labels: US Army, Camouflage Improvement Effort, camouflage, Universal Camouflage Pattern