Officiële opening van Gear Point in Amersfoort

28 augustus 2012

In mei schreven we al over de aankomende verbouwing van (toen nog) Gear for Professionals uit Amersfoort. De officiële Nederlandse dealer van 5.11 Tactical heeft niet alleen een nieuwe naam (Gear Point) maar is ook verhuisd naar een nieuw pand. De nieuwe winkel heeft daardoor 3x zo veel ruimte en daar wordt goed gebruik van gemaakt! De winkel is al begin augustus geopend voor publiek, maar op woensdag 5 september zal de officiële opening plaatsvinden. Naast de winkel zal ook een webwinkel geopend worden, én het nieuwe Test & Training Centre.

Een foto van de nieuwe winkel van Gear Point

Gear for Professionals zal dus doorgaan onder de naam Gear Point. Gear Point is onderdeel van de Safety Concepts Group, net als zusterbedrijven Ascent Safety en Safe Tactics. Ascent Safety is een kenniscentrum dat is gespecialiseerd in het aanbieden van advies, training en uitrusting voor het werken op grote hoogte. Daarnaast is het gericht op eerste hulpverlening en brandbestrijding. Safe Tactics heeft zich gespecialiseerd in het aanbieden van advies, training en uitrusting aan speciale eenheden van politie en defensie.

De nieuwe Gear Point formule is het resultaat van het bundelen van krachten van deze twee bedrijven. In tegenstelling tot Ascent Safety en Safe Tactics, die zich meer richten op overheid en bedrijven, is Gear Point toegankelijk voor de individuele militair of politieagent en ook voor burgers. Gear Point is zoals gezegd de officiële Nederlandse dealer van 5.11 Tactical, maar heeft ook producten van andere merken in het assortiment. Onder andere Petzl, Leatherman en Magnum zijn hier te vinden.

De opening van de nieuwe winkel vindt dus plaats op woensdag 5 september, met een vrije inloop van 14:00 tot 22:00 uur. Tijdens deze opening zullen diverse demo's en workshops plaatsvinden, én is er een korting van 20% op het gehele assortiment!

Voor meer informatie en het adres van Gear Point, bekijk onze Gear Point pagina en/of de uitnodiging voor de opening van Gear Point!

Labels: Gear Point, Gear for Professionals, 5.11 Tactical

TenCate gaat Defender M in A-TACS produceren

21 augustus 2012

TenCate Defender M en A-TACS

Het Nederlandse bedrijf TenCate, fabrikant van de brandwerende stof Defender M die onder andere in uniformen van de US Army en US Marine Corps verwerkt wordt, en Digital Concealment Systems, het bedrijf dat de A-TACS AU en A-TACS FG (Advanced Tactical Concealment System) camouflagepatronen heeft ontwikkeld, komen vandaag met interessant nieuws. TenCate zal namelijk de stof bedrukken met de twee A-TACS camouflagepatronen. Tot nu toe was de stof alleen beschikbaar in het MultiCam camouflagepatroon van Crye Precision. Hoewel de stof ook in andere patronen is bedrukt zoals het UCP camouflagepatroon van de US Army en het MARPAT van het US Marine Corps, waren deze versies onder copyright van de Amerikaanse overheid en dus niet beschikbaar voor verkoop. De toevoeging van de A-TACS patronen zal dus tot meer keuze leiden voor de fabrikanten die van de stof kleding en uitrusting produceren.

Het hele artikel kan op de site van A-TACS worden gelezen.

Labels: camouflage, TenCate, Defender M, A-TACS, Digital Concealment Systems

18.500 basisjassen en -broeken in nieuw camouflagepatroon

09 augustus 2012

Vorige maand hebben we al een artikel geplaatst over de ontwikkeling van het nieuwe, digitale camouflagepatroon voor Defensie, genaamd NFP (Netherlands Fractal Pattern). Dit camouflagepatroon is al enige jaren in ontwikkeling, door het Joint Kenniscentrum Militair & Uitrusting (JKCM&U) in samenwerking met TNO.

Het Netherlands Fractal Pattern camouflagepatroon. De getoonde kleding wijkt overigens af van de kleding die hier besproken wordt.

Vandaag kwam echter een nieuwe ontwikkeling in deze zaak. Het KPU-bedrijf is namelijk een aanbestedingsproject gestart voor 18.500 nieuwe basisbroeken en -jassen. Een aanbestedingsproject houdt in dat Defensie een Programma van Eisen (PVE) samensteld waarin alle eisen en specificaties staan omschreven. Vervolgens mogen geïnteresseerde bedrijven zich aanmelden en een prijs bieden waarvoor zij de producten kunnen leveren. De leverancier met de laagste prijs zal de aanbesteding krijgen en zal dus de broeken en jassen leveren aan Defensie. Als alles volgens planning verloopt, dan zal deze leverancier uiterlijk december 2012 gekozen worden.

De aanbesteding die het KPU-bedrijf is gestart, gaat om de levering van 18.500 basisjassen en broeken, in het camouflagepatroon NFP-Green. De kleding moet vlam- en insectenwerend zijn, en moet speciaal behandeld zijn om ook 's nachts bij het gebruik van infra-rood kijkers zijn camouflerende eigenschappen te behouden.

Schets van de nieuwe basisjas en -broek

Het Programma van Eisen gaat dieper in op het ontwerp van de kleding. Zo is de broek (net als de huidige broek) in de breedte verstelbaar door middel van klittenband. De zakken op de bovenbenen zijn harmonicazakken geworden (net als de huidige broeken van het Korps Mariniers) en worden elk afgesloten door middel van twee Canadese knopen, in tegenstelling tot de huidige drukknopen. Bovendien wordt in de zakken elastiek verwerkt. Verder heeft de broek twee kontzakken die ook elk met twee knopen worden gesloten. De broek heeft verstevigingen op de knieën en het zitvlak, en heeft tevens de mogelijkheid om extra kniestukken in te schuiven. En op beide onderbenen zit een met klittenband afsluitbaar noodverbandzakje. In de zoom van iedere broekspijp zit tenslotte een aansnoer bandje, zodat het niet meer nodig is om met behulp van elastiek de broekspijpen om te slaan.

De nieuwe jas bevat een ritssluiting die door middel van klittenband kan worden afgedekt. De kraag is een zogenaamde 'mandarin collar', een opstaande kraag net als die van het Army Combat Uniform van de US Army, die tot helemaal bovenaan kan worden gesloten. De jas heeft twee borstzakken en twee schuin geplaatste mouwzakken. Deze mouwzakken zijn afsluitbaar met klittenband maar bevatten bovendien ook een extra opbergzakje met een ritssluiting. De ROT's bevinden zich niet langer op de schouders, in plaats daarvan wordt één ROT op de borst geplaatst. Verder bevat de jas verstevigde ellebogen en kunnen de mouwen door middel van klittenband worden afgesteld.

Gezien het aantal kledingsstukken dat in de aanbesteding staat vermeld (18.500) en het feit dat meestal 2 a 3 sets kleding per militair benodigd zijn, gaat het hier waarschijnlijk nog niet om een definitieve invoering maar eerder om een testperiode of een beperkte invoering, bijvoorbeeld alleen voor infanteristen. Het lijkt er wel op dat het nieuwe tenue mogelijk krijgsmachtbreed zal worden ingevoerd. Naast NFP-Green en NFP-Tan (voor woestijnomgevingen) wordt in het PVE namelijk ook gesproken over donkerblauw, wat erop zou kunnen wijzen dat het het tenue in de toekomst ook bij de Koninklijke Marine wordt ingevoerd.

Lees, voor meer informatie en details over de nieuwe broeken en jassen, het Programma van Eisen.

Labels: camouflage, Netherlands Fractal Pattern, KPU-bedrijf, nieuwe gevechtstenue