Applied Orange FR-UBAX in A-TACS

26 oktober 2012

Weet je nog dat we in augustus schreven dat TenCate haar Defender M brandwerende stof ook in A-TACS camouflage zou gaan produceren? Applied Orange heeft nu bekendgemaakt dat de FR-UBAX ook in A-TACS FG en A-TACS AU zal worden geproduceerd. Daarmee is het, voor zover bekend, de eerste fabrikant op de wereld die een vlamvertragende under armour cooling shirt maakt in A-TACS camouflage.

Een mooie prestatie voor een merk van Nederlandse bodem!

Applied Orange FR-UBAX in A-TACS camouflage

Labels: A-TACS, Applied Orange, FR-UBAX

Walther P99Q wordt nieuwe politiepistool

26 oktober 2012

De knoop is doorgehakt: de Walther P99Q wordt het nieuwe pistool voor de politie. Het vervangt de huidige Walther P5, die al sinds 1979 in gebruik is en niet meer voldoet aan de moderne eisen. Bovendien zijn ze zo versleten dat het onderhoud veel geld kost. De arrestatieteams gebruiken daarom al enige tijd de Glock 17 als tussenvariant. Ook die zal worden vervangen door de nieuwe Walther.

In januari van dit jaar werd nog bekend dat de aanbestedingsprocedure opnieuw moest worden gestart nadat de deal met Sig Sauer niet doorging. De Sig Sauer PPNL (Politie Pistool Nederland), een speciaal aangepaste versie van de Sig Sauer P250, bleek bij nadere tests toch niet te voldoen aan de eisen en was te storingsgevoelig. Toen de minister in zee wilde gaan met de nummer 2 van de aanbestedingsprocedure, Heckler en Koch, stak de rechter daar een stokje voor.

Nu is de aanbestedingsprocedure dus opnieuw doorlopen en daar is de Walther P99Q als winnaar uit de bus gekomen. Een groot voordeel van de P99Q boven de Walther P5 is de capaciteit van het patroonmagazijn. In plaats van 8 patronen passen er nu 15 patronen in een patroonmagazijn, wat bijna een verdubbeling is. Daarnaast bevat de P99Q een zogenaamd Picatinny railsysteem, waardoor er accessoires (bijvoorbeeld een lampje) op het wapen kunnen worden gemonteerd.

Waarschijnlijk wordt de nieuwe Walther halverwege 2013 ingevoerd.

Walther P99Q

Labels: Walther P99Q, pistool, politie

Dutch design: Applied Orange

26 oktober 2012

Applied OrangeApplied Orange is een Nederlands bedrijf uit Schiedam dat kleding en uitrusting ontwerpt en produceert voor militairen, politie en beveiliging. Het is een relatief nieuw bedrijf, opgericht in 2011.

In plaats van bestaande ontwerpen en ideeën klakkeloos over te nemen, richt Applied Orange zich op innovatieve producten van hoogwaardige kwaliteit. Om deze reden worden de producten in Europa geproduceerd, en worden er alleen Europese en Noord-Amerikaanse stoffen en onderdelen gebruikt. Bovendien probeert Applied Orange niet om zo snel mogelijk veel producten op de markt te brengen. In plaats daarvan neemt men uitgebreid de tijd om de producten te testen en te verbeteren. Kwaliteit gaat dus duidelijk boven kwantiteit!

Applied Orange FR-UBAX en Combat Sock

FR-UBAX

Een mooi voorbeeld van de kwaliteit waar Applied Orange voor staat is het FR-UBAX under armour cooling shirt, een shirt wat is bedoeld om in warme klimaten onder een scherfvest of plate carrier te dragen. Het shirt, gemaakt van het brandwerende Defender M van TenCate, onderscheidt zich van soortgelijke shirts door de ruime opbergmogelijkheden in de zakken op de bovenarmen. Het shirt is ontworpen om langdurig comfortabel te blijven zitten en optimale bescherming te bieden.

Combat Sock

De High Performance Combat Sock Summer is een ander voorbeeld van een slim ontworpen product. De sok, die in augustus van dit jaar is geïntroduceerd, bestaat uit een combinatie van Cordura en CoolMax, behandeld met zogenaamde 'Silver Nanoparticles' om stank en schimmelvorming tegen te gaan. Dit verzorgt de voeten waardoor de drager langer inzetbaar blijft. De sok is bedoeld voor in de zomer, een wintervariant volgt later dit jaar.

Opvallend aan de sok is hoe lang hij is, de bovenkant komt tot aan de knieën, in tegenstelling tot de meeste sokken op de militaire / outdoor markt die korter zijn. Dit resulteert volgens Applied Orange in een betere bescherming van de onderbenen, en het vasthouden van de lichaamswarmte in koudere omstandigheden, bijvoorbeeld 's nachts.

Binnenkort ontvangen wij een aantal paar om te testen zodat we aan de hand daarvan een uitgebreide recensie over de sok kunnen plaatsen.

Overige producten

Naast de producten die te koop zijn in de webshop, ontwikkelt Applied Orange ook producten die niet voor iedereen te koop zijn. Zo wordt de FR-UBAX bijvoorbeeld ook in het Nederlandse DPM-camouflagepatroon geproduceerd. Deze producten zijn alleen beschikbaar voor actief dienende militairen, en zijn te koop op vertoon van de Defensiepas.

Binnenkort volgt er meer informatie over Applied Orange!

FR-UBAX in DPM

Labels: Applied Orange, FR-UBAX

Britse MOD ontwikkelt anti-laser bril

14 oktober 2012

Een laserstraal gezien vanuit de cockpit

Er zijn steeds vaker berichten in het nieuws over vliegtuigen en helikopters, zowel civiel als militair en politie, die worden beschenen met een laserpen. De laserpennen zijn tegenwoordig steeds makkelijker (en goedkoper) verkrijgbaar en kunnen piloten afleiden of zelfs tijdelijk verblinden. Het spreekt voor zich dat dit gevaarlijke situaties oplevert. Dit fenomeen beperkt zich niet tot Nederland, ook in het buitenland worden piloten regelmatig beschenen.

De anti-laser brilHet Britse Ministerie van Defensie ontwikkelt daarom, in samenwerking met de US Air Force, de zogenaamde Laser Eye Protection (LEP). Deze bril kan verschillende golflengtes uit het lichtspectrum filteren, waaronder de golflengtes die worden gebruikt in laserpennen, laserpointers en andere laserbronnen. Nieuwe techniek zorgt ervoor dat meerdere golflengtes kunnen worden gefilterd, in tegenstelling tot oudere brillen die beperkt zijn tot één golflengte. Dit zorgt ervoor dat de meeste bronnen van laserlicht onschadelijk worden gemaakt terwijl piloten nog wel normaal kunnen zien om een vliegtuig te besturen.

We zijn benieuwd of binnenkort ook Nederlandse piloten van deze nieuwe bril gebruik kunnen maken.

Lees het volledige artikel op MOD.uk.

Labels: Laser Eye Protection, laserpen

Tactiek om te begrijpen

13 oktober 2012

Tactiek kan voor velen, vooral in het begin, een vaag begrip zijn. Militairen leren voornamelijk het 'hoe', in de vorm van procedures en drills, maar het 'waarom' is niet altijd even duidelijk. Het boek 'Tactiek om te begrijpen' legt met simpele voorbeelden en duidelijke illustraties de basisprincipes van tactiek uit. Termen zoals sterker zijn dan de tegenstander, vuuroverwicht, vuur en beweging en vrijheid van handelen worden in dit boek duidelijk gemaakt met behulp van verschillende voorbeelden, zowel historische als meer recente situaties (bijv. Uruzgan). Dit boek is dus niet een complete omschrijving van tactiek en alles wat erbij komt kijken, maar juist een inleiding tot de basisprincipes. Niet voor niets is het zo populair onder jonge kaderleden en kaderleden in opleiding. Uitendelijk is tactiek, en tactisch inzicht, iets wat je niet uit je hoofd kunt leren maar zult moeten begrijpen, en dit boek helpt daarbij.

Tactiek om te begrijpen

Tactiek om te begrijpen is geschreven door brigadegeneraal Otto van Wiggen, luitenant-kolonel b.d. Theo Pollaert en luitenant-kolonel Erik Jellema. Brigadegeneraal Van Wiggen is onder andere commandant van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen geweest en luitenant-kolonel Jellema was compagniescommandant van de Bravo-compagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel in Sebrenica in 1995.

Bestellen

De eerste druk van Tactiek om te begrijpen kwam in maart 2009 uit. Inmiddels is het boek toe aan zijn derde druk, en is ook een Engelse versie (Tactics Made Easy) beschikbaar. Het boek is bij de oorspronkelijke uitgever niet meer verkrijgbaar, maar wil je een exemplaar bestellen, dan kan dat door middel van een e-mail naar tactiek-om-te-begrijpen@hotmail.com.

Een aanrader, niet alleen voor (onder)officieren maar voor elke militair en burger die zich in tactiek interesseert.

Titel Tactiek om te begrijpen
Auteurs O.P. van Wiggen, Th. Pollaert en E. Jellema
Tekeningen Wim Rietkerk en Emile Post
Omvang 64 pagina’s gebonden in harde band
Eerste druk maart 2009
ISBN 978-90-811599-2-0
Prijs € 12,50
Verzendkosten € 3,50 per boek

Het ISBN van de engelse versie (Tactics Made Easy) is 978-90-811599-3-7.

Labels: Tactiek, Boek

FELIN, het Franse soldier modernization project

12 oktober 2012

Het verbeteren en moderniseren van gevechtsuitrusting is niet alleen in Nederland (VOSS, SMP) aan de orde. Ook in andere landen worden projecten uitgerold om de gevechtsuitrusting met zijn tijd mee te laten gaan. Een mooi voorbeeld hiervan is FELIN (Fantassin à Equipements et Liaisons INtegrés, oftewel geïntegreerde infanterie gevechtsuitrusting), het Franse soldier modernization systeem dat wordt geproduceerd door Sagem.

FELIN verbetert onder andere de bescherming, vuurkracht, communicatie, navigatie en situational awareness van de Franse infanterist. Het systeem is modulair waardoor de militair per opdracht de benodigde componenten kan kiezen.

Het systeem wordt momenteel ingevoerd binnen de Franse infanterie-eenheden en is zelfs al operationeel ingezet in Afghanistan.

Een uitgebreid artikel (inclusief foto's) is te vinden op de site van Dutch Defence Press.

Labels: FELIN, SMP, Frankrijk