Recensie: Applied Orange High Performance Combat Sock Summer

10 januari 2013

We hebben al meerdere berichten geplaatst over het Nederlandse bedrijf Applied Orange. We zijn ook op bezoek geweest bij AO en hebben we allemaal een paar van hun sokken mogen ontvangen om uit te testen. Hoewel wij nog niet klaar zijn met onze recensie, hebben we van Gerard van Oosbree, (foto)journalist bij Dutch Defence Press, al wel een review mogen ontvangen. Hieronder lees je zijn oordeel over de sokken.

In oktober kreeg ik van Pieter, de drijvende man achter Applied Orange, twee paar sokken mee om uit te proberen. Sindsdien heb ik ze elke keer gedragen als ik voor onze website www.dutchdefencepress.com op reportage in het veld was. Ik denk dat ik mij nu wel een goed beeld heb kunnen vormen van de sokken.

Er zit een hoop denkwerk achter deze sokken. Het gebruik van verschillende materialen moeten het draagcomfort en de effectiviteit vergroten. Het grootste gedeelte van de sok is gemaakt van een Coolmax garen. Op die delen die het nodig hebben, hiel en teen, is gebruik gemaakt van Cordura garen. De sok is verder behandeld met zilver nanodeeltjes om bacteriën geen kans te geven en zo vervelende geurtjes tegen te gaan. Voor de beste pasvorm zijn de sokken zijn wel speciaal gemaakt voor de linker of de rechter voet. Maar is al deze techniek nu echt belangrijk om te benoemen? Nee, niet echt. Belangrijker is of ze bevallen in het gebruik.

Het eerste wat opvalt is de hoogte van de sokken, het zijn eigenlijk gewoon kniesokken. Het idee erachter is dat ze zo betere bescherming geven tegen weersinvloeden. Als ware het een extra laag onder de broek. Ik moet toegeven dat het even wennen was om zulke hoge sokken te dragen. Eigenlijk hebben alleen mijn skisokken deze lengte. Maar het is wel prettig dragen, moet ik eerlijk toegeven. Van afzakken heb ik niet echt last gehad, een enkele keer was er een sok wat naar beneden gegleden maar ik heb dan ook geen grote kuiten.

Ik heb ze aangehad in vrijwel elk weertype, droog, nat, zeer nat en ook in de kou en sneeuw. Mijn schoenen zijn oude Bates M6 Desert Assault Boots. Die zijn redelijk versleten en waren bij de ergste natte dag niet meer waterdicht. Dat resulteerde dus in niet alleen natte voeten en sokken maar zelfs doorweekt ondergoed. Zelfs drijfnat zaten de sokken goed en had ik geen last van het gaan dubbel zitten van de sokken. Ze bleven perfect zitten. Ik heb toen ook maar besloten mijn schoenen maar weer waterdicht te maken.

Enkele weken geleden op oefening in Duitsland was de temperatuur overdag onder nul en sneeuwde het de hele tijd. Er was in twee dagen ongeveer 40 centimeter sneeuw gevallen en dus liepen we daar de hele dag in. Ik ook weer met AO zomer sokken in mijn Bates Desert, op het eerste ook niet de perfecte uitrusting voor dit weer. Geen koude voeten gehad! Zelfs niet als ik langere tijd op een plek bleef staan om foto's te maken. Hier was het trouwens erg lekker dat de sokken tot de knieën komen. Mocht je dat zelf niet lekker vinden, dan sla je ze terug over je laarzen, vanzelf afzakken doen ze niet.

Als ze al in deze extreme omstandigheden goed presteren, hoef ik niet te vertellen dat ze buitengewoon goed presteren in normale omstandigheden. Het zijn gewoon hele goede sokken die doen wat AO zegt dat ze doen. Ze stinken niet na een dag dragen en dat doen gewone sokken bij toch altijd wel. Ze worden ook niet stug als je ze na een dag dragen over de verwarming hangt en de volgende dag weer aan doet. Ook dan ruiken ze niet slecht.

Moet ik nog meer vertellen over de Applied Orange High Performance Combat Sock Summer? Niet echt. Het zijn gewoon goed sokken die hun geld meer dan waard zijn. Als je dure schoenen draagt in extreme omstandigheden is het niet meer dan logisch dat je topsokken draagt. Anders heb je nog problemen. Deze sokken zijn een zeer goede keus.

 
 

Ga voor meer informatie over de sokken, zoals prijzen en verkoopadressen, naar de productpagina: Applied Orange High Performance Combat Sock Summer.

Over de auteur

Gerard van Oosbree is fotograaf en journalist bij Dutch Defence Press, een van de bekendste Nederlandstalige blogs over Defensie. Om nieuwe artikelen te voorzien van foto's gaat Gerard regelmatig mee met oefenende militairen. Daarnaast deelt hij onze interesse in militaire kleding en uitrusting.

Label: Applied Orange