Defensie gaat MAG en .50 vervangen

25 februari 2013

Defensie gaat de middelzware en zware mitrailleurs FN MAG en Browning M2 CQB (beter bekend als de 'punt 50') vervangen. Dat heeft de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Een MAG-schutter in Afghanistan
Een MAG-schutter in Afghanistan. Bron: Defensie

De Mitrailleuse d'Appui General (MAG) is ontwikkeld in de jaren vijftig door het Belgische bedrijf FN (Fabrique Nationale de Herstal), waar ook de Minimi vandaan komt. De MAG is een automatisch, bandgevoed wapen, waarmee munitie van het kaliber 7,62x51mm (een standaard NAVO-formaat) kan worden verschoten. De MAG heeft een maximum effectieve dracht van 600 meter.

De Browning M2 is, net als de MAG, een bandgevoed wapen. Dit wapen is echter een stuk ouder: het is ontworpen aan het einde van de eerste wereldoorlog (en dus al bijna 100 jaar oud!). Met de Browning M2 wordt munitie verschoten van het kaliber 12,7 x 99 mm, oftewel .50 inch, met een effectieve dracht tot 1.200 meter.

Beide wapens kunnen zowel op een grond- als op een voertuigaffuit worden geplaatst. De MAG heeft bovendien zelf ook twee uitklapbare pootjes zodat het wapen ook zonder affuit kan worden gebruikt door infanteristen. Daarnaast worden beide wapens gebruikt als boordwapens op voertuigen, schepen en helikopters. Zo waren bijvoorbeeld in Afghanistan de Mercedes-Benz softtops uitgerust met de MAG en/of .50.

Een MB softtop in Afghanistan met MAG en .50
Een Mercedes Benz softtop terreinwagen in Uruzgan met twee middelzware mitrailleurs (FN MAG). Bron: Defensie

De MAG's en .50's die Defensie op dit moment in gebruik heeft dateren uit de jaren vijftig en zestig en hebben steeds meer onderhoud nodig, waardoor ook de kosten steeds hoger worden. Volgens de minister hebben de wapens 'het einde van de technische en economische levensduur bereikt en dienen te worden vervangen'.

In totaal zullen er 2940 nieuwe wapens worden aangeschaft, inclusief bijbehorende richtmiddelen en nachtzichtapperatuur. Het is nog niet bekend welke wapens er voor de MAG en .50 in de plaats komen.

De huidige typen wapens 'voldoen nog steeds aan de huidige operationele eisen en aan de eisen die op korte en middellange termijn te verwachten zijn'. Mogelijk worden er dus opnieuw MAG's en Brownings gekocht. In ieder geval is het de bedoeling dat de nieuwe wapens van de plank worden gekocht.

De vervanging gaat tussen de 50 en 100 miljoen euro kosten en zou in 2017 voltooid moeten zijn.

Labels: FN MAG, Browning M2, .50

Eerste foto van NFP in de praktijk

11 februari 2013

In een reportage van Dutch Defence Press over een training van het Korps Commandotroepen in Israël, is een eerste foto opgedoken van het (mogelijke) nieuwe Nederlandse camouflagepatroon NFP (Netherlands Fractal Pattern) in de praktijk.

104 Commandotroepencompagnie van het Korps Commandotroepen (KCT) was van 28 oktober tot en met 15 november 2012 in Israël om haar vaardigheden op het gebied van Special Operations Urban Terrain (SOUT) en Contra-Terreur (CT) te trainen. Enkele KCT'ers waren blijkbaar uitgekozen om het nieuwe camouflagepatroon te testen, want op één van de foto's van Dutch Defence Press zijn duidelijk twee militairen te zien met kleding in het nieuwe NFP-camouflagepatroon.


De foto. Bron: Dutch Defence Press

Lees het volledige artikel op de website van Dutch Defence Press: 104 Commandotroepencompagnie traint in Israël

Labels: Dutch Defence Press, camouflage, Netherlands Fractal Pattern, Korps Commandotroepen

Gear Point breidt assortiment uit met Applied Orange

01 februari 2013

Wederom nieuws over Applied Orange. Eerder schreven we al over het bedrijf uit Schiedam en hun verschillende producten (zoals de High Performance Combat Sock en de FR-UBAX).

Gear Point uit Amersfoort (ook daar hebben we eerder over geschreven) heeft nu als eerste winkel in Nederland de producten van Applied Orange toegevoegd aan haar assortiment. Nu is het voor iedereen mogelijk om de producten zelf te bekijken en te beoordelen. En alsof dat nog niet genoeg is, past Gear Point tijdelijk ook nog eens aantrekkelijke kortingen toe op deze producten.

Meer weten? Ga naar www.gearpoint.nl of breng een bezoek aan de winkel in Amersfoort.

Labels: Gear Point, Applied Orange, Amersfoort