Pas op voor replica tourniquets

28 mei 2013

De Combat Application Tourniquet (C-A-T) is een veelgebruikte tourniquet, gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Composite Resources. Vele krijgsmachten maar ook politie-eenheden reiken de C-A-T uit aan hun personeel om levensbedreigende bloedingen te kunnen stoppen. Onder andere in Afghanistan en Irak heeft de C-A-T al vele levens gered.

De populariteit van de C-A-T heeft helaas ook een keerzijde. Doordat de C-A-T zo bekend is worden er (veelal vanuit China) goedkope replica's op de markt gebracht, bedoeld voor airsofters. Hoewel de replica's bijna niet van de echte C-A-T zijn te onderscheiden, voldoen ze niet aan dezelfde kwaliteitseisen. Het is speelgoed, bedoeld als decoratie, en niet voor daadwerkelijk gebruik bij noodgevallen. Helaas is er op de replica's geen enkele waarschuwing te vinden dat het niet om een echte C-A-T gaat.

Doordat de replica's zo op de echte C-A-T's lijken, is een vergissing niet alleen snel gemaakt, maar is het ook erg makkelijk voor oplichters om de replica's te verkopen alsof het echte C-A-T's zijn. Het Afghaanse leger (ANA) en de Afghaanse politie (ANP) zijn hier al het slachtoffer van geworden en vandaag werd bekend dat ook de politie in de Canadese provincie Ontario 6000 van deze namaak tourniquets heef ingekocht.

Het filmpje hieronder demonstreert de slechte kwaliteit van de namaak-tourniquets. De tourniquet breekt af voordat de vereiste druk is opgebouwd, waardoor hij niet in staat is om de bloeding te stoppen. Het spreekt voor zich dat dit levens kan kosten. De 'tourniquets' uit dit filmpje zijn van de Chinese airsoftfabrikant Element.

Hoewel het dus moeilijk is om de replica-tourniquet van de echte C-A-T te onderscheiden, zijn er wel enkele verschillen. Het onderstaande document zet ze op een rijtje. Wil je zeker weten dat je de echte C-A-T koopt? Koop hem dan bij een betrouwbare Nederlandse (web)winkel, en niet bij een vage Chinese verkoper op eBay. Nederlandse verkopers van de C-A-T zijn te vinden op onze productpagina van de Combat Application Tourniquet.

Label: Combat Application Tourniquet

Nieuwe foto van NFP in gebruik

09 mei 2013

Op de Facebook-pagina van 11 Luchtmobiele Brigade is een nieuwe foto opgedoken van het camouflagepatroon Netherlands Fractal Pattern. Dit keer van de versie NFP Tan, de versie van het camouflagepatroon die is bedoeld voor woestijnomgevingen.

SLA-schutter van 13 Infanteriebataljon, 11 Luchtmobiele Brigade tijdens een oefening met smockjas in NFP Tan

De foto is gemaakt tijdens een oefening in de West van 13 Infanteriebataljon. Op de foto is een SLA (Schutter Lange Afstand) te zien in een smockjas in het nieuwe camouflagepatroon. Dit patroon zal waarschijnlijk worden ingevoerd als vervanging van de huidige camouflagepatronen. Daarbij zullen waarschijnlijk twee camouflagepatronen worden ingevoerd: NFP Green voor gematigde klimaten en voor in de jungle, en NFP Tan voor in de woestijn.

Labels: camouflage, Netherlands Fractal Pattern, 11 Luchtmobiele Brigade