Recensie: Mechanix M-Pact 3

23 juli 2013

Een tijdje geleden vroeg Larry, de eigenaar van Combatgear.nl mij of ik op zoek was naar nieuwe gevechtshandschoenen. Mijn vorige paar was al een tijdje geleden uit de roulatie genomen dus een nieuw paar was zeer welkom. Combatgear is sinds kort distributeur van het Amerikaanse merk Mechanix. Ik was dan ook zeer verguld met de top-of-the-line M-Pact 3.

Mechanix maakt al heel lang specialistische handschoenen. Zoals de merknaam al doet vermoeden in eerste instantie voor monteurs van allerlei aard. Door de merknaam groot op de rug van elke handschoen te plaatsen werd het merk al snel herkend. Militairen op zoek naar een goede handschoen gingen ook die van Mechanix dragen. Door deze aandacht besloot het merk ook speciaal voor de militaire markt handschoenen te ontwikkelen.

De M-Pact 3 is de nieuwste militaire handschoen. De kevlar knokkel bescherming valt meteen op. Wat mij meteen opviel bij het aantrekken was dat je de harde bescherming niet voelde. Bij andere handschoenen met dit zat het eigenlijk nooit lekker. De kunststof strips over de lengte van de vingers zorgen voor extra bescherming tegen schaven en stoten. De grove handpalmkant van de handschoen zorgt voor een goede grip, zelfs op gladde materialen.

Ik ben natuurlijk geen militair en dat pretendeer ik ook helemaal niet te zijn. Ik werk wel veel met eenheden binnen defensie en ik heb zoiets van, als het goed voor hun is, zal het ook wel goed voor mij zijn. Plus het voordeel dat ik niet zo erg opval als ik weer eens op een oefenterrein tussen de soldaten loop.
Ik kon wel mooi bepalen of ik met deze handschoenen fijn werk kon doen zoals het bedienen van apparaten. Mijn fototoestel is natuurlijk een apparaat met kleine bedieningsknoppen en ik moet zeggen dat het ook met de M-Pact 3 lukte om alles te bedienen.

Maar ik ben natuurlijk niet elke dag in het veld en ik klim niet elke dag over muurtjes. Dus hoe kon ik nou testen of de handschoenen  deden wat ze zouden moeten doen. Toeval wilde dat ik net bij mijn huis een nieuw, groot terras aan het aanleggen was. Dus als ik tijdens alle werkzaamheden, zoals het sjouwen en leggen van grote grove terrastegels, graven in aarde en zand en alle andere werkzaamheden de handschoenen zou aanhebben, zou dat een goede indruk geven.

Na het leggen van het terras waren er alleen enkele naadjes doorgesleten bij de duim. Daardoor laten de diverse lagen los van de onderste laag, maar zaten de handen nog veilig zonder gaten in de handschoenen. Pas bij de allerlaatste klus, ik denk dat ik toen wel honderd muurtjes zou zijn over geklommen, sneed ik met iets door de stof op de duim heen en kon ik mijn huid zien door het gat. Maar nog steeds was het materiaal niet doorgesleten. Bij mijn vorige handschoenen zaten mijn vingers al na het weghalen van een klein gasbetonblokken muurtje door de binnenkant van de handschoenvingers heen.

Ik moet zeggen dat ik al veel van Mechanix handschoenen had gehoord, en zeker over de kwaliteit. Nu zijn handschoenen voor militair gebruik iets anders dan voor monteurs maar ik moet zeggen, ze hebben het goed voor elkaar. Ze zien er niet alleen goed uit, zitten lekker en het allerbelangrijkste, ze beschermen je handen. Een aanrader dus. Alleen heb ik nu een nieuw paar nodig.Over de auteur

Gerard van Oosbree is fotograaf en journalist bij Dutch Defence Press, een van de bekendste Nederlandstalige blogs over Defensie. Om nieuwe artikelen te voorzien van foto's gaat Gerard regelmatig mee met oefenende militairen. Daarnaast deelt hij onze interesse in militaire kleding en uitrusting.

Labels: recensie, Mechanix, M-Pact 3, handschoenen

De laatste ontwikkelingen rondom het nieuwe gevechtstenue

23 juli 2013

Afgelopen week was in Steenwijk de BIZON'dere Burendag, een kleine open dag van 43 Gemechaniseerde Brigade voor de inwoners van Steenwijk. De verschillende eenheden van de brigade waren op dit evenement aanwezig om de inwoners een kijkje in hun keuken te geven. Ook het Joint Kenniscentrum Militair & Uitrusting, de organisatie binnen Defensie die zich onder andere bezighoudt met het nieuwe camouflagepatroon en het nieuwe gevechtstenue, was aanwezig om haar werk te presenteren.

Dit keer waren er twee nieuwe dingen te zien. Allereerst werd er een nieuwe variant van het Netherlands Fractal Pattern getoond. De kleuren van dit patroon liggen tussen die van NFP Green en NFP Tan. Waarschijnlijk is dit nieuwe patroon bedoeld als algemeen patroon voor uitrustingsstukken zoals rugzakken en draagsystemen, zodat niet voor elke omgeving een nieuwe set uitrustingsstukken nodig is. Dit is hetzelfde idee als wat de U.S. Army probeert te bereiken door middel van een OCIE (Organizational Clothing and Individual Equipment) patroon in haar zoektocht naar een nieuw camouflagepatroon.

Daarnaast was één van de officieren van het JKC M&U, een majoor, te zien in een testversie van het nieuwe uniform. Deze was overigens niet uitgevoerd in NFP, maar in het huidige NL-DPM camouflagepatroon. Wat opvalt is de toevoeging van wat lijkt op een mogelijkheid om extra elleboogbescherming in de mouwen van het jasje te schuiven. Dit was op tekeningen die in augustus van vorig jaar gepubliceerd werden nog niet te zien.

Voordat het nieuwe gevechtstenue en camouflagepatroon worden ingevoerd zullen ze echter eerst nog goedgekeurd moeten worden door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp.

De Amerikaanse weblog Soldier Systems meldt bovendien dat naar schatting in 2014/2015 zal worden begonnen met de invoering en dat daarbij ook een nieuwe set uitrusting zal worden verstrekt, met onder andere een plate carrier die het huidige modulair gevechtsvest zal vervangen.

Met dank aan 'Ipkiss' voor de informatie en het beschikbaar stellen van de foto's.

Labels: camouflage, Netherlands Fractal Pattern, nieuwe gevechtstenue