De laatste ontwikkelingen rondom het nieuwe gevechtstenue

23 juli 2013

Afgelopen week was in Steenwijk de BIZON'dere Burendag, een kleine open dag van 43 Gemechaniseerde Brigade voor de inwoners van Steenwijk. De verschillende eenheden van de brigade waren op dit evenement aanwezig om de inwoners een kijkje in hun keuken te geven. Ook het Joint Kenniscentrum Militair & Uitrusting, de organisatie binnen Defensie die zich onder andere bezighoudt met het nieuwe camouflagepatroon en het nieuwe gevechtstenue, was aanwezig om haar werk te presenteren.

Dit keer waren er twee nieuwe dingen te zien. Allereerst werd er een nieuwe variant van het Netherlands Fractal Pattern getoond. De kleuren van dit patroon liggen tussen die van NFP Green en NFP Tan. Waarschijnlijk is dit nieuwe patroon bedoeld als algemeen patroon voor uitrustingsstukken zoals rugzakken en draagsystemen, zodat niet voor elke omgeving een nieuwe set uitrustingsstukken nodig is. Dit is hetzelfde idee als wat de U.S. Army probeert te bereiken door middel van een OCIE (Organizational Clothing and Individual Equipment) patroon in haar zoektocht naar een nieuw camouflagepatroon.

Daarnaast was één van de officieren van het JKC M&U, een majoor, te zien in een testversie van het nieuwe uniform. Deze was overigens niet uitgevoerd in NFP, maar in het huidige NL-DPM camouflagepatroon. Wat opvalt is de toevoeging van wat lijkt op een mogelijkheid om extra elleboogbescherming in de mouwen van het jasje te schuiven. Dit was op tekeningen die in augustus van vorig jaar gepubliceerd werden nog niet te zien.

Voordat het nieuwe gevechtstenue en camouflagepatroon worden ingevoerd zullen ze echter eerst nog goedgekeurd moeten worden door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp.

De Amerikaanse weblog Soldier Systems meldt bovendien dat naar schatting in 2014/2015 zal worden begonnen met de invoering en dat daarbij ook een nieuwe set uitrusting zal worden verstrekt, met onder andere een plate carrier die het huidige modulair gevechtsvest zal vervangen.

Met dank aan 'Ipkiss' voor de informatie en het beschikbaar stellen van de foto's.

Labels: camouflage, Netherlands Fractal Pattern, nieuwe gevechtstenue