Crye Precision presenteert nieuwe MultiCam-varianten

26 november 2013

Foto van een militair in het MultiCam Tropic camouflagepatroon

Crye Precision, het Amerikaanse bedrijf dat het bekende MultiCam ontwikkeld heeft, lanceerde gisteravond een nieuwe website voor het camouflagepatroon. De lancering werd wat vertraagd door technische problemen, waarschijnlijk doordat vele mensen al ongeduldig de pagina aan het refreshen waren.

Al eerder deze maand werd namelijk het nieuws naar buiten gebracht dat op 25 november een nieuwe MultiCam-variant zou worden toegevoegd: MultiCam Black. Dit patroon zou specifiek bedoeld zijn voor Law Enforcement agencies, dus locale politie-organisaties, FBI, etc.

Daarnaast werd al enige tijd gespeculeerd over de camouflagepatronen waarmee Crye zou deelnemen aan de Camouflage Improvement Effort van de U.S. Army. Dit project van het Amerikaanse leger heeft als doel om hun huidige camouflagepatroon (Universal Camouflage Pattern) te vervangen met een set van camouflagepatronen voor verschillende omgevingen. Het oorspronkelijke idee van één camouflagepatroon voor alle omgevingen bleek namelijk niet te werken. Het patroon werkte zo slecht dat het leger in 2010 als tussenoplossing MultiCam-kleding heeft aangeschaft voor de militairen in Afghanistan. Binnen de U.S. Army is MultiCam overigens bekend als Operation Enduring Freedom Camouflage Pattern, afgekort OCP.

OCP was echter een tussenoplossing, en om tot een echte oplossing te komen is het Amerikaanse leger dus gestart met het Camouflage Improvement Effort. Hierbij kregen bedrijven de kans om deel te nemen aan het programma door een zogenaamde 'Family of Patterns' in te zenden, een combinatie van drie of vier camouflagepatronen: een woodland-patroon voor groene omgevingen, een arid-patroon voor woestijnomgevingen, en een transitional-patroon, een universeel patroon dat tussen de twee patronen in zit. Optioneel mocht er een vierde patroon worden ingezonden dat specifiek bedoeld was voor uitrusting zoals rugzakken, scherfvesten etc. Dat patroon zou goed moeten werken in combinatie met de andere drie patronen.

Door het uitvoeren van verschillende tests zou vervolgens worden vastgesteld welke Family of Patterns het beste werkt in verschillende omgevingen. In januari 2012 waren vier finalisten overgebleven, waaronder Crye Precision. Het bekendmaken van de winnaar is echter keer op keer uitgesteld. Volgens ingewijden zou dit te maken hebben met de budgetproblemen bij de Amerikaanse overheid, en met een nieuwe wet die is aangenomen die de Amerikaanse krijgsmachtdelen verplicht om meer samen te gaan werken en hetzelfde camouflagepatroon te gaan gebruiken. Op dit moment heeft elk krijgsmachtdeel zijn eigen camouflagepatronen.

Varianten

Hoewel sommige finalisten hun inzending al bekend maakten, wist tot nu toe nog niemand welke patronen door Crye ontwikkeld zijn. Maar op de nieuwe MultiCam-website zijn nu ook foto's te zien van een aantal nieuwe MultiCam-patronen:

MultiCamMultiCam

Het oorspronkelijke MultiCam-patroon, ontwikkeld in 2002 en sindsdien veel gebruikt in o.a. Afghanistan (ook door Nederlandse Special Operations Forces zoals het KCT en MARSOF). Kwa kleurstelling zit het tussen een desert- en woodlandpatroon in, waardoor het patroon breed inzetbaar is in verschillende situaties.

MultiCam AridMultiCam Arid

MultiCam Arid is bedoeld voor zand- en rotswoestijnen. De kleuren zijn lichter dan het originele MultiCam patroon, er zit minder groen in en meer bruin en beige. Ideaal wanneer je alleen in open terrein werkt, maar minder handig in omgevingen waar open woestijnvlakte wordt afgewisseld door groene gebieden (zoals in Afghanistan veel het geval was).

MultiCam TropicMultiCam Tropic

MultiCam Tropic is meer vergelijkbaar met een woodland-patroon, en is specifiek bedoeld voor in de jungle. Het is eigenlijk het tegenovergestelde van MultiCam Arid: de zandkleuren zijn bijna verdwenen en het patroon bestaat grotendeels uit groentinten. Hoewel het patroon dus is bedoeld voor in de jungle lijken de kleuren ook geschikt voor in gematigde klimaten, zoals in Nederland.

MultiCam AlpineMultiCam Alpine

MultiCam Alpine is een camouflagepatroon voor in de sneeuw. Het vlekkenpatroon van MultiCam is hierin bijna niet meer te herkennen, want het patroon is grotendeels wit met enkele grijze vlekken. Door de grijze vlekken val je minder op dan wanneer je puur witte kleding draagt, omdat de vlekken je vormen 'opbreken'.

MultiCam BlackMultiCam Black

Tenslotte MultiCam Black. MultiCam Black heeft niet echt een camouflerende waarde, maar is vooral bedoeld voor Law Enforcement organisaties zoals de FBI, SWAT teams, etc. Het is een donkere variant op MultiCam met weinig kleur erin. Het doel van deze variant is dus niet camouflage maar puur visueel.

Hoewel het oorspronkelijke MultiCam-patroon al goed werkt in de meeste omgevingen, zijn de drie varianten Arid, Tropic en Alpine dus toegevoegd die specifiek zijn toegespitst op bepaalde omgevingen (woestijn, bebost/jungle en sneeuw). Crye toont op haar website een grafiek die dat aangeeft:

Grafiek met de effectiviteit van de verschillende MultiCam-varianten

Bovendien zijn de patronen zo ontworpen dat ze goed gecombineerd kunnen worden met elkaar. Zo kan bijvoorbeeld kleding in MultiCam Arid worden gecombineerd met een plate carrier in MultiCam, zonder dat dit afdoet aan de effectiviteit van de camouflage.

Hoewel niet bekend is of de Arid en Tropic varianten ook zijn ingezonden voor de Camouflage Improvement Effort, zouden ze wel prima voldoen aan de eisen voor de woodland en arid patronen.

Het wachten is nu op fabrikanten die kleding en uitrusting gaan maken in de nieuwe MultiCam-patronen. Het is nog de vraag of ook de Arid, Tropic en Alpine varianten commercieel te koop zullen zijn, of dat deze zijn gereserveerd voor de U.S. Army.

Kijk voor meer informatie over de nieuwe patronen op de website van MultiCam: MultiCamPattern.com.

Foto's van de vier nieuwe MultiCam varianten: Arid, Tropic, Alpine en Black

Labels: camouflage, MultiCam, Crye Precision

Recensie: Applied Orange Combat Sock Summer

04 november 2013

Een jaar geleden zijn we op bezoek geweest bij Applied Orange. Applied Orange is een Nederlands bedrijf, gevestigd in Schiedam, dat kleding en uitrusting ontwerpt voor gebruikers zoals Defensie, politie, ambulancepersoneel, beveiliging en outdoor.

Tijdens ons bezoek hebben we de producten van Applied Orange goed kunnen bekijken, zoals de FR-UBAX (een combat shirt, gemaakt van brandvertragende materialen), de FR-Boonie (een stevige boonie hat, ook brandvertragend) en de High Performance Combat Sock Summer. De producten zijn veelbelovend en het is duidelijk dat Applied Orange voor producten van goede kwaliteit gaat. Dit wordt bevestigd door het feit dat de producten gemaakt worden met materialen van hoge kwaliteit, en dat alle productie plaatsvindt in Europa, niet ergens in Azië.

Voordat we weer naar huis gingen hebben we alle drie een paar sokken meegekregen om te kunnen testen. Een jaar lang hebben we de sok in Nederland getest onder verschillende weersomstandigheden: in de lengte, zomer, herfst en winter, bij hoge en lage temperaturen, tijdens regen en sneeuw. Door deze lange testperiode hebben we een goed beeld kunnen krijgen van de prestaties van de sokken.

Bovenaanzicht van de Applied Orange Combat sokken

Zomer én winter

Allereerst: de naam is enigszins misleidend. De sok is namelijk (in Nederland) zowel geschikt voor gebruik in de zomer als in de winter. De naam slaat meer op het inzetgebied: de sok is geschikt voor gebruik in warme en gematigde klimaten. Sterker nog, Applied Orange garandeert dat de sok goed werkt in de volgende NAVO klimaatcodes:

 • A – Hot
  • A1 – extremely hot dry
  • A2 – hot dry
  • A3 – intermediate
 • B – Wet warm
  • B1 – wet warm
  • B2 – wet hot
 • M – Marine
  • M1 – marine hot
  • M2 – marine intermediate

Met andere woorden, alles vanaf de herfst in West-Europa tot en met de zomer in Afrika of Afghanistan. We verwachten dat Applied Orange in de toekomst ook met een wintersok zal komen die bedoeld is voor koudere klimaten, bijvoorbeeld dichter bij de poolcirkel.

Eigenschappen

De sokken zijn gemaakt van een combinatie van verschillende materialen die samen de sokken hun eigenschappen geven. Zo zijn de hiel- en teenstukken verstevigd met Cordura (een stof die bekend staat om zijn stevigheid) en bevatten de sokken minuscule zilveren deeltjes die ervoor moeten zorgen dat bacteriën zich niet in de sokken kunnen nestelen, waardoor vieze geuren en voetschimmel worden tegengegaan.

De zomersokken zijn bovendien uitgevoerd met Coolmax. Deze stof, oorspronkelijk ontwikkeld voor sportkleding (delen van het nieuwe sporttenue van Defensie bevatten ook Coolmax) voert vocht en zweet af waardoor je voeten langer koel en droog blijven.

De sok valt gelijk op door zijn lengte: hij komt tot net onder je knie. Dit is in het begin even wennen en doet ook een beetje denken aan die kniekousen uit grootmoeders tijd, maar het zit eigenlijk best lekker! Het idee hierachter is dat dit extra bescherming biedt aan de onderbenen, en dat de lichaamstemperatuur beter wordt vastgehouden als het koud is (bijvoorbeeld ’s nachts, maar ook in de winter). Eventueel kun je de sokken natuurlijk ook omslaan als je ze niet tot aan je knieën wilt dragen.

Voor een beter draagcomfort zijn de sokken voorgevormd naar de voeten, oftewel er is een specifieke rechtersok en een specifieke linkersok – net als de sokken van het nieuwe Defensie sporttenue. Dit wordt duidelijk aangeduid door middel van een letter op de sok, om het per ongeluk verwisselen van de twee sokken te voorkomen.

Zijaanzicht van de Applied Orange combat sok

Pluspunten

Zoals gezegd zijn de sokken (ook al heten ze ‘High Performance Combat Sock Summer’) in Nederland ook prima in de winter te dragen. Doordat de sokken tot aan je knieën komen, houden ze niet alleen je voeten maar ook je kuiten lekker warm. Tegelijkertijd is er wel voldoende ventilatie, zodat bij warmere temperaturen je voeten/onderbenen niet oververhit raken en/of overmatig gaan zweten. We hebben de sokken verschillende keren aangehad in de afgelopen december- en januarimaanden, onder andere tijdens schietmomenten waarbij natuurlijk veel op de koude grond werd gelegen, maar ze hebben ons niet in de steek gelaten. Ook gedurende de zomermaanden hebben we de sokken aangehad, en ook daar zijn we zeer tevreden over.

De sokken zitten lekker en voelen comfortabel aan. De gebruikte materialen voelen veel fijner aan dan de oude Defensiesokken. Warmte en vocht worden goed afgevoerd door de sokken, waardoor we niet zo snel last hadden van zweetvoeten en/of blaarvorming. Vooral bij lange verplaatsingen was dit verschil goed te merken. (hoewel uiteindelijk zelfs deze sok het natuurlijk niet geheel kan voorkomen)

Minpunten

Een minpunt aan deze sokken komt eigenlijk door het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Kleine takjes, blaadjes, zand etc. blijven aan de sok hangen alsof het een magneet is. Toegeven, geen enkele schok blijft schoon als je er zonder schoenen op loopt, zeker buiten op straat of in het bos, maar deze sokken lijken meer vast te houden dan andere sokken.

Daarnaast zitten er een hoop losse draadjes aan de binnenkant van de sok, en soms ook aan de buitenkant. Dit geeft het gevoel dat de sok elk moment uit elkaar kan vallen, hoewel dat niet het geval is! Na de sokken een jaar te hebben gebruikt is er nog steeds niets los gekomen. Zolang dat het geval is vormen de losse draadjes dus niet echt een probleem.

De miniscule zilverdeeltjes in de sokken houden niet alle vieze geurtjes tegen: na lang gebruik gaan de sokken wel degelijk een beetje stinken. Hoewel we dit niet echt hebben kunnen vergelijken lijkt het er wel op dat de sokken minder stinken dan ‘normale’ sokken, zonder deze zilverdeeltjes.

Conclusie

Hoewel de naam in eerste instantie misschien anders doet vermoeden, is dit een mooie all-round sok die in Nederland het hele jaar gedragen kan worden. Het hoge design (knee-high) is zeker in het begin wel even wennen, maar voelt daarna erg prettig aan. De gebruikte materialen geven de sokken hun robuuste eigenschappn. Al met al is de Applied Orange High Performance Combat Sock een fijne sok die zijn geld zeker waard is!

Ga voor meer informatie over de sok en een vergelijking tussen winkels die de sokken verkopen naar de productpagina van de Applied Orange High Performance Combat Sock Summer.

Labels: Applied Orange, High Performance Combat Sock Summer