T&A Fair 2013 - UF PRO

14 december 2013

UF PRO is een merk van het Sloveense bedrijf UNI&FORMA. De eigenaar heeft jarenlang bij het Amerikaanse bedrijf Gore gewerkt (bekend van het waterdichte Gore-Tex) en heeft zijn ervaring meegenomen naar UF PRO. Dit resulteert in een kledinglijn die comfort, kwaliteit en bescherming tegen weer en wind hoog in het vaandel heeft staan. UF PRO heeft onder andere de uniformen van de Sloveense krijgsmacht en politie ontwikkeld. Om de kwaliteit te waarborgen worden de kledingstukken Europa gefabriceerd, en niet ergens ver weg in Azië.

Allereerst de broek. De P-40 broeken van UF PRO zijn ergonomisch gevormd en bestaan voor een deel uit elastisch materiaal, wat moet zorgen voor groot comfort en bewegingsvrijheid. Ook over de zakken lijkt goed te zijn nagedacht. Zo zijn de dijbeenzakken zowel van de boven- als van de zijkant te openen, waardoor de inhoud van de zakken bijvoorbeeld ook in een knielende houding goed bereikbaar is. Verder hebben de knieën een compartiment waarin kniebeschermers geplaatst kunnen worden. Hierdoor heb je altijd je kniebeschermers bij je zonder dat je last hebt van de elastische banden in je knieholte. In de broek kan een windstopper voering geritst worden. Hierdoor kan de broek comfortabel gedragen worden in temperaturen tussen de -5 en +30°C.

Voor het bovenlichaam heeft UF PRO een slim lagensysteem. Hierdoor kan in uiteenlopende weersomstandigheden gewerkt worden. Het lagensysteem, dat gebruik maakt van verschillende stoffen en hun eigenschappen, zorgt ervoor dat zweet wordt afgevoerd en dat het lichaam warm blijft. De buitenste laag, de jas, heeft een aantal slimme snufjes. Zo kunnen er schouderpads in de jas worden geplaatst. Deze pads zijn bedoeld als isolerende laag tussen de buitenkant van de jas en het lichaam. Hierdoor wordt voorkomen dat, wanneer het regent, de kou en vocht in contact komen met het lichaam (uiteraard is de jas gewoon waterdicht). Als bijkomend voordeel geeft het extra comfort wanneer de drager bijvoorbeeld een vest of rugzak draagt.

Een ander slim systeem zit verstopt in de capuchon. Dit systeem kan het beste worden omschreven als een soort petje dat in de capuchon verwerkt zit. Door dit petje op te zetten blijft de capuchon niet alleen beter zitten als het waait, maar draait de capuchon ook mee met je hoofd - en voorkomt hiermee dat de capuchon voor je ogen zit als je naar links of rechts kijkt.

De jas van UF PRO in Multicam camouflage

De speciale capuchon voorkomt dat de capuchon voor je ogen zit

Ook interessant is het combat shirt voor koudere weersomstandigheden. De meeste combat shirts op de markt zijn gemaakt voor warme temperaturen. Zo'n shirt heeft UF PRO natuurlijk ook, maar daarnaast bieden ze ook een combat shirt voor lagere temperaturen. Dit shirt is kwa functionaliteit (zakken e.d.) gelijk aan andere combat shirts, maar biedt extra isolatie en warmte. Vooral de armen worden extra geïsoleerd.

In Nederland wordt de kleding van UF PRO geïmporteerd door het bedrijf Vriezz Trading. De website van UF PRO zelf is UFPRO.si.

Labels: Tactical & Adventure Fair 2013, UF PRO