Kritiek op kleding voor uitgezonden militairen

06 januari 2014

In een artikel in De Telegraaf hebben militairen en vakbonden kritiek geuit op de bescherming van het huidige gevechtstenue tijdens uitzendingen. Tijdens recente uitzendingen (Irak en Afghanistan) is gebleken dat de grootste dreiging bestond uit IEDs ofwel Improvised Explosive Devices, beter bekend als bermbommen. Bij de explosie van een IED ontstaat vaak brand, waardoor slachtoffers brandwonden krijgen of door het vuur overlijden.

Veel NAVO-landen gebruiken daarom vlamwerende gevechtskleding die minder snel in brand vliegt en/of zelf de vlammen dooft. Ook Nederland heeft vlamwerende kleding, maar militairen uiten nu kritiek op de brandveiligheid ervan. De gevechtskleding zou, uit financiële overwegingen, zijn gemaakt van minderwaardige, uit China afkomstige stoffen.

De Nederlandse kleding bestaat veelal uit een mix van katoen en polyester. Katoenvezels zijn van nature makkelijk ontvlambaar, en kunststofvezels zoals polyester kunnen makkelijk smelten en daardoor grote brandwonden opleveren. Hoewel de kleding is geïmpregneerd om het betere vlamvertragende eigenschappen te geven, verdwijnt dit effect na een aantal wasbeurten en wordt de kleding dus steeds onveiliger.

Defender M

Dit terwijl de Amerikaanse landmacht en mariniers hun uniformen laten maken van Defender M, een stof die is ontwikkeld door het (oorspronkelijk Nederlandse) bedrijf Ten Cate. En dat is opvallend, want de Amerikaanse krijgsmacht gebruikt normaal gesproken alleen Amerikaanse uitrusting en technologie. Defender M kwam echter als beste uit de bus, waardoor de VS nu een uitzondering maakt op die regel.

In tegenstelling tot de Nederlandse kleding is Defender M niet geïmpregneerd, maar zijn de brandwerende eigenschappen verwerkt in de stof. De vlamwerende eigenschappen verdwijnen dus niet na een aantal wasbeurten.

Het volgende filmpje demonstreert het verschil tussen Defender M en 'normale' (niet brandvertragende) stoffen. Links in het scherm staat een pop met kleding die is gemaakt met Defender M. Rechts staat een pop met kleding van katoenpolyester. Beide poppen worden enkele seconden in brand gezet. De kleding van Defender M dooft na enkele seconden, terwijl de andere pop nog lange tijd doorbrandt.

Eisen

De huidige kleding voldoet volgens Defensie aan de gestelde eisen. Dat betekent echter niet dat er geen betere alternatieven verkrijgbaar zijn, want binnen dat kader van eisen wint nog steeds de leverancier die het goedkoopst kan leveren. De militairen en vakbonden vinden dat, in situaties waarin elke seconde het verschil kan maken, alleen de beste kleding goed genoeg mag zijn.

Hoewel de kritiek nu wordt geuit, net op het moment dat Nederlandse militairen naar Mali worden gestuurd, gaat het niet alleen om de missie in Mali. Alle uitgezonden militairen, waar ook ter wereld, zouden de best mogelijke bescherming moeten krijgen.

Labels: Defender M, gevechtstenue