Toch Defender M voor operators in Mali

08 maart 2014

De speciale eenheden die naar Mali gaan worden uitgezonden worden toch uitgerust met een gevechtstenue wat van de stof TenCate Defender M is gemaakt. Dat heeft de minister van Defensie, Jeanine Hennis, bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder dit jaar werd door een aantal militairen en vakbonden kritiek geuit op de kwaliteit van het standaard (desert) gevechtstenue tijdens uitzendingen. Deze zou uit financiële overwegingen zijn gemaakt van stoffen die niet de optimale bescherming bieden tegen brand. Dit terwijl andere NAVO-landen (onder andere de Verenigde Staten) gebruikmaken van de brandwerende stof Defender M, geproduceerd door het Nederlandse bedrijf TenCate.

Speciale eenheden, zoals het Korps Commandotroepen en Maritime Special Operation Forces (MARSOF) hebben echter de vrijheid om af te wijken van het standaard verstrekte gevechtstenue. Operators bij deze eenheden ontvangen op uitzending een aangepast kledingpakket, waaraan hogere eisen worden gesteld op het gebied van vlamwerendheid, insectenwerendheid en draagcomfort. De voorraad van deze kleding is aangeschaft tijdens de Afghanistan-periode maar is inmiddels bijna op. Deze voorraad zal dus moeten worden aangevuld. Twee leveranciers konden de kleding binnen de gevraagde termijn leveren. Beide leveranciers konden verschillende stoffen leveren, maar alleen voor Defender M kon bewezen worden dat de stof voldeed aan de gestelde eisen.

De uniformen zullen worden uitgevoerd in het MultiCam camouflagepatroon. Tijdens en na de missie in Mali zal de ervaring met de kleding worden geëvalueerd en worden meegenomen in het project Defensie Operationeel Kledingsysteem, waarmee uiteindelijk het huidige, standaard gevechtstenue zal worden vervangen.

Labels: Mali, gevechtstenue, KCT