US Army maakt nieuw camouflagepatroon bekend

24 mei 2014

Na jarenlange onduidelijkheid is het nieuwe camouflagepatroon van de US Army bekend geworden: Scorpion. Het zal de twee huidige camouflagepatronen van de US Army (Universal Camouflage Pattern en Operational Camouflage Pattern) vervangen. Scorpion zal er bekend uitzien, aangezien het is ontwikkeld door Crye Precision en de voorloper is van het populaire MultiCam-patroon. Scorpion is rond 2002 ontwikkeld in opdracht van het Amerikaanse leger en werd gebruikt in het Object Force Warrior programma, een Amerikaanse variant van het Soldier Modernization Programme (SMP).


Een foto van het Object Force Warrior programma, met het Scorpion camouflagepatroon.

Crye Precision heeft vervolgens enkele aanpassingen gedaan aan Scorpion, en dat vervolgens met de naam MultiCam op de markt gebracht. Inmiddels is MultiCam een heel populair camouflagepatroon, in gebruik bij verschillende krijgsmachten en special forces eenheden. Ook het KCT heeft onder andere in Afghanistan met MultiCam gewerkt. Verder heeft Crye Precision een aantal varianten ontwikkeld, zoals het Multi Terrain Pattern voor de Britse krijgsmacht en Australian MultiCam Camouflage voor Australië.


MultiCam links, Scorpion rechts. Hier is duidelijk te zien dat aan MultiCam een aantal verticale vlekken zijn toegevoegd.

Het Universal Camouflage Pattern (UCP), het pixel-camouflagepatroon van de US Army dat in 2004 werd ingevoerd, bleek al snel een flop te zijn. Het camouflagepatroon was gebaseerd op MARPAT van het Amerikaanse korps mariniers, wat weer was gebaseerd op het Canadese CADPAT. Deze patronen werkten prima, maar waren ontworpen voor verschillende kleurenschema's: zowel CADPAT als MARPAT hebben een woodland- en desertvariant. De US Army koos voor één camouflagepatroon dat moest werken in alle omgevingen. Maar de gekozen kleuren (een soort mengeling van blauw en grijs) bleken vrijwel nergens echt goed te werken. Vooral in groene omgevingen valt UCP erg op, maar ook in Afghanistan waren de militairen makkelijk te onderscheiden.

In 2010 werd daarom besloten om in ieder geval de militairen die naar Afghanistan werden uitgezonden, te voorzien van kleding en uitrusting in een ander camouflagepatroon. Hiervoor werd MultiCam gekozen, onder de naam Operational Camouflage Pattern (OCP). Daarnaast werd dus een project gestart om UCP te vervangen: het Camouflage Improvement Effort. Hierin werden verschillende camouflagepatronen objectief met elkaar vergeleken, om uiteindelijk het meest effectieve patroon te kunnen vinden.

Van de 20 inzendingen bleven na een aantal tests vier finalisten over: ADS Inc, Brookwood Companies, Kryptec en Crye Precision. Al deze bedrijven hadden een aantal camouflagepatronen ingestuurd die samen in verschillende omgevingen en klimaten effectief moesten zijn. Een camouflagepatroon dat door de US Army zelf was ontwikkeld werd in maart 2012 teruggetrokken. Dat bleek later Scorpion te zijn, en was teruggetrokken omdat het teveel op de inzending van Crye Precision leek. Nu is Scorpion dus alsnog als winnaar uit de bus gekomen, waarschijnlijk omdat de US Army niet wilde betalen voor de rechten om MultiCam te gebruiken.

Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe camouflagepatroon daadwerkelijk zal instromen. Scorpion zal binnen de US Army bekend staan onder dezelfde naam als MultiCam: OCP. Doordat Scorpion zo lijkt op MultiCam heeft de US Army het voordeel dat bestaande kleding en uitrusting in OCP (lees: MultiCam) gebruikt kan blijven worden in combinatie met het nieuwe OCP (lees: Scorpion). Bovendien kan in de nabije toekomst nog kleding en uitrusting in MultiCam worden aangekocht, totdat de productie in Scorpion op gang komt.

Labels: US Army, Camouflage Improvement Effort, camouflage, MultiCam, Scorpion