Duitse Bundeswehr introduceert twee nieuwe Flecktarn-varianten

15 januari 2016

De Duitse Bundeswehr beschikt sinds eind vorig jaar over twee nieuwe Flecktarn-varianten: een multi-camouflagepatroon en een sneeuwcamouflagepatroon. Dat meldt het Duitstalige Strategie & Technik blog op basis van een verslag van de Bundeswehr. De nieuwe patronen zijn gebaseerd op het bekende Flecktarn-camouflagepatroon dat sinds de jaren 90 in gebruik is binnen de Duitse krijgsmacht, maar maken gebruik van andere kleurencombinaties.

Multitarn

De ontwikkeling van het nieuwe Multitarn-patroon door het Wehrwissenschaftliche Institut für Werk- und Betriebsstoffe van de Bundeswehr is begonnen in 2012, op verzoek van de Duitse speciale eenheden. Het lijkt er dan ook op dat zij als eerste over het nieuwe camouflagepatroon zullen beschikken. Om te voorkomen dat speciale eenheden makkelijk herkenbaar zijn aan hun camouflagepatroon is het waarschijnlijk dat andere eenheden er ook mee uitgerust zullen worden, alhoewel het Duitse ministerie van defensie op dit moment nog benadrukt dat er nog geen keuze is gemaakt over de invoering van het nieuwe patroon.

Het Multitarn-patroon is gebaseerd op een combinatie van zes kleuren: donkergroen, lichtgroen, bruin, beige, grijs en wit. Deze kleurencombinatie toont opvallende overeenkomsten met de kleuren die gebruikt worden in de woestijnvariant van het Netherlands Fractal Pattern, het camouflagepatroon dat door TNO voor de Nederlandse krijgsmacht is ontwikkeld. In tegenstelling tot de huidige Flecktarn-patronen, is het Multitarn-patroon niet specifiek bedoeld voor een bepaald inzetgebied, maar voor uiteenlopende gebieden en klimaten.


Multitarn in het oosten van Duitsland


Een test in Afghanistan. Uiterst links het huidige 'Tropentarn'. Daarnaast MultiCam. Helemaal rechts is het nieuwe Multitarn te zien.

Bij de ontwikkeling van Multitarn is ook rekening gehouden met de camouflerende werking in het infrarode spectrum. Dit moet ervoor zorgen dat de camouflage ook effectief is bij gebruik van nachtzichtapperatuur en restlichtversterkers.


Links de huidige, vijfkleurige Flecktarn, rechts Multitarn

Schneetarn

Tegelijkertijd met Multitarn is ook een nieuw camouflagepatroon ontwikkeld voor eenheden die in de bergen optreden. In tegenstelling tot Multitarn bestaat dit patroon slechts uit drie kleuren: donkergroen en lichtgrijs op een witte achtergrond.


Links het Schneetarn-patroon, rechts het Multitarn-patroon

Bronnen: