Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem

Het project Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS) komt voort uit het Soldier Modernisation Programme (SMP) en heeft, net als haar voorganger, als doel om de uitrusting van de uitgestegen militair te verbeteren. Hiervoor wordt onder andere een zogenaamd smart vest en een nieuwe helm ontwikkeld.

Smart vest

Het smart vest moet de opvolger van het huidige modulair gevechtsvest (OPS-vest) worden. Het smart vest zal een soort plate carrier worden: het zal niet alleen als draagsysteem gebruikt kunnen worden, maar het zal ook de mogelijkheid bieden om beschermende platen in het vest te plaatsen.

De mate van bescherming zal hierbij aan te passen zijn aan de hand van de opdracht. Er kan dus per situatie een afweging kunnen worden gemaakt tussen optimale bescherming en optimale bewegingsvrijheid.

Daarnaast zal het smart vest ook een aantal communicatie- en informatiesystemen gaan bevatten. Denk aan een radio met GPS-ontvanger en een klein schermpje waarop een kaart met de posities van teamleden te zien zijn.\

Infographic over het smart vest en de e-lighter

E-lighter

Het smart vest zal een hoop elektronische apparatuur bevatten. Om deze apparatuur werkend te houden en om te voorkomen dat een hele lading reservebatterijen moet worden meegesjouwd, wordt bij elk smart vest een kleine generator geleverd, de e-lighter. Deze e-lighter, die ongeveer zo groot is als een colafles, zet gewone voertuigdiesel om in elektriciteit. 1 liter diesel is genoeg om alle apparatuur van het smart vest 48 uur lang van elektriciteit te voorzien. De e-lighter kan in of aan de rugzak meegenomen worden.

Integrated Head Protection (IHP)

Ook de nieuwe helm die door VOSS wordt ontwikkeld zal modulair zijn. Afhankelijk van de dreiging kan oor- en gezichtsbescherming aan de helm worden toegevoegd.

Verder zullen de helm en het vest beter op elkaar aansluiten. De huidige helm wordt (vooral bij de liggende schiethouding) nog wel eens door het vest verschoven waardoor het zicht wordt weggenomen. Bij de nieuwe helm is daar rekening mee gehouden door een uitsnijding ter hoogte van de nek.

Infographic over de modulaire helm

Invoering

Volgens planning zal Nederland 5.500 smart vesten en helmen aanschaffen. Deze zijn bedoeld voor te voet optredende of uitgestegen infanterie-eenheden, met uitzondering van specops eenheden zoals het KCT en MARSOF. Bij de aanschaf van de smart vesten wordt samengewerkt met België en Luxemburg, die respectievelijk 4.500 en een paar honderd vesten aan zullen schaffen.

Er zijn drie bedrijven die in aanmerking komen om het smartvest te produceren: Sagem, Cassidian en Thales/Elbit. In 2012 zijn hun proefmodellen uitgebreid getest. Omdat op basis van deze tests een aantal plus- en minpunten ondekt werden, zijn alledrie de leveranciers gevraagd om aanpassingen te doen aan hun prototypes. Hierdoor is de invoering van VOSS vertraagd. Waarschijnlijk zal de invoering op zijn vroegst in 2016 beginnen.