Petzl Tactikka + review

Uitstekende keuze voor een tactische hoofdlamp

9 dec 2021

Samenvatting

De Petzl Tactikka + is een compacte, spatwaterdichte hoofdlamp met wit en rood LED-licht. De witte LED heeft meerdere standen waarbij je kunt kiezen tussen lange batterijduur of maximale lichtopbrengst. Door de rode LED is de Tactikka + ook zeer geschikt voor tactisch gebruik. In combinatie met een prijs rond € 40 is dit een uitstekende hoofdlamp.

Pluspunten

  • Compact en lichtgewicht
  • Onthoudt de laatst gekozen kleur licht
  • Lange batterijduur in de laagste stand

Minpunten

  • Batterijen gaan in de felste stand maar 2 uur mee
  • Als de lamp uitstaat zie je niet in welke kleur hij aan zal gaan

Petzl begon 50 jaar met het ontwikkelen van klimuitrusting. Later ging het bedrijf zich ook specialiseren in hoofdlampen. Behalve bij klimmers en outdoorliefhebbers is het merk ook populair onder militairen, en met name de Tactikka-hoofdlampen zijn zeer geschikt voor militair gebruik. In deze serie heeft Petzl de Tactikka, de Tactikka +, de Tactikka +RGB en de Tactikka Core uitgebracht, die elk (met uitzondering van de Tactikka Core) verkrijgbaar zijn in de kleuren zwart, desert en camo. In deze review bekijken we de Tactikka +.

Constructie en gewicht

De Tactikka + bestaat uit een kunststof behuizing en een elastische hoofdband. De hoofdband is afstelbaar en kan ook opengeklikt worden, om de hoofdlamp bijvoorbeeld op een helm te bevestigen. De hoofdlamp is door middel van een scharnier bevestigd op een bevestigingsplaatje waar de hoofdband doorheen loopt, zodat de hoofdlamp gekanteld kan worden om zo het licht meer naar voren of meer naar beneden te laten schijnen.

De Tactikka + is compact en lichtgewicht: de hoofdlamp weegt ongeveer 85 gram (inclusief batterijen) en is makkelijk op te bergen in een van je zakken. Zonder batterijen weegt de hoofdlamp ongeveer 50 gram.

De behuizing met de twee LED-lampen
De losklikbare hoofdband

Bediening, standen en lichtopbrengst

Je bedient de Tactikka + met een drukknop die bovenop de hoofdlamp zit. De knop geeft enige tegendruk, waardoor je niet zomaar per ongeluk het licht aan of uit zult zetten. Je zet de lamp aan door de knop kort in te drukken. In tegenstelling tot eerdere modellen bevat deze Tactikka + geen kleurenfilter, maar aparte LEDs voor rood en wit licht. Door de knop een seconde in te drukken wissel je van kleur. Door de knop korter in te drukken wissel je tussen de verschillende standen. Als je na een paar seconden weer de knop indrukt schakelt de hoofdlamp uit. Daarbij onthoudt de Tactikka + de laatst gekozen kleur licht. De afwezigheid van een fysiek kleurenfilter heeft wel één nadeel: als de hoofdlamp uitstaat kun je niet zien of bij het aanzetten de rode of de witte LED aan zal gaan.

De witte LED kent drie standen. In de zachtste stand (proximity) geeft de hoofdlamp een lichtopbrengst van 6 lumen, waarmee je ongeveer 10 meter ver schijnt. Deze stand is ideaal om bijvoorbeeld iets in je rugzak te zoeken. De middelste stand (movement) geeft een lichtopbrengst van 100 lumen, genoeg om ongeveer 45 meter ver te schijnen. Tenslotte is er nog de felste stand (distance), met een lichtopbrengst van 350 lumen wat genoeg is om 90 meter ver te schijnen.

De rode LED is geschikt voor gebruik in tactische omstandigheden, omdat het rode licht minder opvalt en je ogen niet hun nachtzicht verliezen. De rode LED kent slechts één sterkte, maar kan zowel continu schijnen als knipperen. De lichtopbrengst is 2 lumen en daarmee schijnt de lamp ongeveer 5 meter ver. Mocht je voor langere tijd juist wel op willen vallen, dan kun je de rode knipperlichtstand gebruiken. Hiermee ben je tot 700 meter zichtbaar.

Stroombron en batterijduur

Net als andere hoofdlampen uit de Tikka en Tactikka series is de Tactikka + gebaseerd op het Hybrid concept. Dat houdt in dat de hoofdlamp gevoed kan worden met 3 standaard AAA batterijen, maar dat je er ook voor kunt kiezen om een Petzl Core oplaadbare batterij te gebruiken. Die kun je met een USB-kabel opladen en zo hoef je dus niet steeds nieuwe batterijen te kopen, waardoor je op de lange termijn goedkoper uit bent.

De batterijduur is afhankelijk van de gekozen stand en wordt uitgedrukt als de tijd die het duurt voordat de lichtopbrengst is gedaald tot 10% van de lichtopbrengst bij volle batterijen. Bij gebruik van de witte LED in de proximity stand is de batterijduur 160 uur. Gebruik je een fellere stand, dan gaat de batterijduur snel achteruit. In de movement stand is de batterijduur nog 12 uur, en in de distance stand slechts twee uur. Als de batterijen leeg beginnen te raken zal de hoofdlamp in de middelste en de felste stand overschakelen naar de reservemodus. In de reservemodus geeft de lamp een stuk minder licht, maar zal hij respectievelijk nog 30 of 60 uur blijven werken. Zo kom je niet plotseling zonder licht te zitten. Bij gebruik van de rode LED is de batterijduur 60 uur, en in de knipperlichtstand zelfs 400 uur.

Petzl Tactikka +

Waterbestendigheid

De Tactikka + is geclassificeerd als IPX4 (spatwaterdicht). Dat betekent dat de lamp niet volledig waterdicht is, maar een flinke regenbui is geen probleem. Petzl raadt wel aan om na gebruik in een vochtige omgeving de batterijen uit de hoofdlamp te halen en de lamp geopend te laten drogen. Ik heb deze hoofdlamp al enige jaren en ook regelmatig bij regen gebruikt, maar ook zonder de batterijen uit de lamp te halen heb ik nooit problemen gehad.

Conclusie

De Petzl Tactikka + is een zeer degelijke hoofdlamp met maar weinig minpunten. Zolang je rood licht of wit licht in de lage stand gebruikt, gaan de batterijen lang mee. Daar tegenover staat dat als je een fellere stand gebruikt, de batterijen veel sneller leeg zijn. De bediening is eenvoudig en de hoofdlamp kan tegen een flinke regenbui. Door de verkoopprijs van ongeveer € 40 is deze hoofdlamp bovendien niet al te duur.