Voortman Onderscheidingen review

Opmaak van onderscheidingen met oog voor detail

25 feb 2023

Samenvatting

Voortman Onderscheidingen maakt onderscheidingen op voor militairen, veteranen en medewerkers van politie, brandweer, justitie en douane. Met oog voor kwaliteit worden je onderscheidingen opgemaakt en veilig teruggestuurd.

Pluspunten

  • Goede kwaliteit en oog voor detail
  • Inleverpunten door heel Nederland met intern transport naar atelier
  • Instructies voor het declareren van de kosten

Minpunten

  • Het duurt een paar weken voor je je onderscheidingen terughebt
  • Prijzig, als je de kosten niet kunt declareren

Wanneer je als militair een onderscheiding ontvangt, moet je die eerst laten opmaken voordat je hem op je uniform kunt dragen. Zeker wanneer je meerdere onderscheidingen hebt ontvangen dienen die als een geheel te worden opgemaakt en op de borst te worden gedragen. Het opmaken van medailles is een ingewikkelde klus die je niet zomaar zelf kunt uitvoeren. Het resultaat moet tenslotte voldoen aan de reglementen en bovendien heb je meestal specifieke materialen nodig om deze klus uit te voeren. Daarom zijn er verschillende bedrijven en particulieren in Nederland die deze dienst aanbieden.

Ik werk inmiddels al meer dan 12 jaar bij Defensie en heb daarvoor recent mijn bronzen trouwe-dienstmedaille ontvangen. Deze heb ik samen met mijn Vierdaagsekruis laten opmaken door Voortman Onderscheidingen in Rijssen. In deze review bespreek ik het resultaat.

Opgemaakte modeldecoraties op het dagelijks tenue
Opgemaakte batons op het dagelijks tenue
De opgemaakte modeldecoraties en batons op het dagelijks tenue.

Inleveren

Onderscheidingen kunnen worden ingeleverd bij een van de 19 inleverpunten (waaronder NLTactical en Dutch Defence Store), per aangetekende post worden verstuurd, of op afspraak direct bij Voortman Onderscheidingen worden ingeleverd. Bij aankomst bij het atelier krijg je netjes een e-mail ter bevestiging, zodat je weet dat je onderscheidingen in goede staat zijn ontvangen.

Daarna is het een kwestie van geduld. In mijn geval duurde het iets meer dan twee weken voordat ik het bericht kreeg dat mijn onderscheidingen gereed waren. Op dat moment krijg je een e-mail met een foto van de opgemaakte medailles, en de factuur voor het geleverde werk. De medailles worden naar je teruggestuurd zodra de factuur is betaald.

Ontvangst

Je onderscheidingen hebben natuurlijk enige emotionele waarde en je wil niet dat ze kwijtraken of beschadigen. Daarom vervoert Voortman Onderscheidingen ze zelf van en naar de inleverpunten, en worden ze bij terugsturen aangetekend verstuurd via een particuliere koeriersdienst. Je ontvangt een track & trace link om je pakket te volgen. De onderscheidingen worden geleverd in een luxe bewaarbox, waardoor ze tijdens het vervoer goed beschermd worden.

De kwaliteit van het opmaakwerk is hoog. Er worden kwalitatief goede materialen gebruikt en de decoraties zijn aan de achterkant netjes afgewerkt en voorzien van luxe pinnen om ze veilig te bevestigen.

Opgemaakte modeldecoraties en batons
Bevestigingspins aan de achterkant van de onderscheidingen
De opgemaakte onderscheidingen in de bewaarbox
De onderscheidingen worden zorgvuldig opgemaakt en geleverd in een luxe bewaarbox.

Kosten en declareren

De kosten van het opmaken zijn niet gering. Het opmaken wordt met de hand gedaan en naast de kosten voor arbeid, administratiekosten en verzendkosten betaal je natuurlijk ook voor de materialen die gebruikt worden, zoals linten en bevestigingspins. Het opmaken van deze twee onderscheidingen kostte iets meer dan 100 euro. Dat een van de onderscheidingen al eens eerder was opgemaakt maakt daarbij geen verschil, omdat de onderscheidingen samen als een geheel opnieuw opgemaakt moeten worden.

Gelukkig neemt Defensie de kosten van het opmaken voor haar rekening voor actief dienende militairen. Je moet dan wel de kosten eerst zelf voorschieten en vervolgens declareren. De instructies voor het declareren worden meegestuurd met de factuur, wel zo makkelijk. Ben je echter niet meer actief dienend militair, dan zul je de kosten zelf moeten betalen en dat kan dus best prijzig zijn.