Nederlandse special forces in Mali dragen speciaal gevechtstenue

12 maart 2016

De Nederlandse commando's in Mali dragen sinds kort een nieuw, speciaal ontwikkeld gevechtstenue. Dat is te lezen in een nieuwsbericht op de website van Profile Equipment, een Nederlands bedrijf dat de uniformen heeft geleverd aan Defensie. Het uniform is gebaseerd op de "Fightex" kledinglijn van het Israelische bedrijf Fibrotex (dat ook de uniformen heeft geproduceerd die in Mali gedragen worden), maar is door Profile Equipment tot in de kleinstee details aangepast aan de wensen van de Nederlandse commando's. Het tenue bestaat uit een broek, jas en combat shirt.

Nederlandse commando's in Mali worden bevoorraad door een Chinook helikopter
Commando's in Mali worden bevoorraad door een Chinook helikopter. De commando's op de foto dragen het nieuwe gevechtstenue. (foto: Defensie)

Wat als eerste opvalt is het camouflagepatroon waarmee de stof bedrukt is. Volgens Profile Equipment is dit een patroon wat speciaal voor Mali ontwikkeld is voor de Nederlandse krijgsmacht. Op een afstand heeft het wat weg van Multicam, het camouflagepatroon dat eerder al door Nederlandse commando's in Mali werd gebruikt, maar van dichtbij is het verschil goed te zien.

Het camouflagepatroon bestaat uit zes verschillende kleuren. In tegenstelling tot Multicam lopen die niet gelijdelijk in elkaar over, maar hebben ze scherpe, hoekige randen. Hierdoor heeft het wat weg van digitale "pixel" camouflagepatronen. Een infra-red reflective (IRR) coating zorgt dat de stof ook bij waarneming door nachtzichtapparatuur zijn camouflerende werking behoudt.

Links Multicam, rechts het nieuwe camouflagepatroon wat in Mali wordt gedragen
Links Multicam, rechts het nieuwe camouflagepatroon wat in Mali wordt gedragen

De uniformen zijn gemaakt van een weefsel van verschillende vezels. De samenstelling van de stof zorgt ervoor dat de uniformen licht van gewicht zijn en goed ademen (noodzakelijk voor een klimaat zoals dat van Mali, waar de temperatuur vaak rond de 40 graden ligt) maar tegelijkertijd ook stevig zijn en goede bescherming bieden.

De stof van de uniformen is inherently flame resistant. Dit houdt in dat de stof door zijn samenstelling van zichzelf vlamvertragend is, en dat de vlamvertragende eigenschappen niet zullen afnemen door wassen of slijtage. Dit in tegenstelling tot stoffen die chemisch behandeld worden om vlamvertragend te zijn (flame-retardant treated). De stof is behandeld met permethrin, een insectenwerend middel dat muggen en teken afweert (en dat in tegenstelling tot Deet niet de vlamvertragende eigenschappen aantast). De stof is ripstop, wat betekent dat het zo is geweven dat het minder snel scheurt. Bovendien zijn slijtgevoelige plekken extra stevig gestikt zodat het stiksel minder snel los laat.

Maar ook over het ontwerp van de kleding zelf is goed nagedacht, waarbij rekening is gehouden met het inzetgebied en de gebruikers. Zo is het combat shirt voorzien van extra ventilatie bij de schouders, zijn de ritsen afgeschermd van zand en stof, en kunnen alle labels makkelijk worden verwijderd om jeuk en irritatie te voorkomen.

De riemlussen zijn extra groot gemaakt zodat een brede riem gedragen kan worden. Om te voorkomen dat een riem met uitrusting in de weg zit gaat de rits twee kanten op open. De knievlakken zijn extra versterkt met Kevlar, en aan de binnenkant zit een mogelijkheid om kniebeschermers te dragen zonder knellende elastieken banden. De hoogte van de kniebeschermers kan overigens vanuit de broekzakken versteld worden. De broekspijpen zijn aan de onderkant voorzien van elastiek (geen losse elastiekjes meer nodig).

Vooralsnog lijkt het erop dat alleen commando's in Mali dit gevechtstenue krijgen. Het is niet bekend of dit tenue ook in andere uitzendgebieden gebruikt zal worden, of dat het puur bedoeld is voor de extreme omstandigheden in Mali.foto's: Profile Equipment

Labels: Korps Commandotroepen, Mali, gevechtstenue, Profile Equipment

Duitse Bundeswehr introduceert twee nieuwe Flecktarn-varianten

15 januari 2016

De Duitse Bundeswehr beschikt sinds eind vorig jaar over twee nieuwe Flecktarn-varianten: een multi-camouflagepatroon en een sneeuwcamouflagepatroon. Dat meldt het Duitstalige Strategie & Technik blog op basis van een verslag van de Bundeswehr. De nieuwe patronen zijn gebaseerd op het bekende Flecktarn-camouflagepatroon dat sinds de jaren 90 in gebruik is binnen de Duitse krijgsmacht, maar maken gebruik van andere kleurencombinaties.

Multitarn

De ontwikkeling van het nieuwe Multitarn-patroon door het Wehrwissenschaftliche Institut für Werk- und Betriebsstoffe van de Bundeswehr is begonnen in 2012, op verzoek van de Duitse speciale eenheden. Het lijkt er dan ook op dat zij als eerste over het nieuwe camouflagepatroon zullen beschikken. Om te voorkomen dat speciale eenheden makkelijk herkenbaar zijn aan hun camouflagepatroon is het waarschijnlijk dat andere eenheden er ook mee uitgerust zullen worden, alhoewel het Duitse ministerie van defensie op dit moment nog benadrukt dat er nog geen keuze is gemaakt over de invoering van het nieuwe patroon.

Het Multitarn-patroon is gebaseerd op een combinatie van zes kleuren: donkergroen, lichtgroen, bruin, beige, grijs en wit. Deze kleurencombinatie toont opvallende overeenkomsten met de kleuren die gebruikt worden in de woestijnvariant van het Netherlands Fractal Pattern, het camouflagepatroon dat door TNO voor de Nederlandse krijgsmacht is ontwikkeld. In tegenstelling tot de huidige Flecktarn-patronen, is het Multitarn-patroon niet specifiek bedoeld voor een bepaald inzetgebied, maar voor uiteenlopende gebieden en klimaten.


Multitarn in het oosten van Duitsland


Een test in Afghanistan. Uiterst links het huidige 'Tropentarn'. Daarnaast MultiCam. Helemaal rechts is het nieuwe Multitarn te zien.

Bij de ontwikkeling van Multitarn is ook rekening gehouden met de camouflerende werking in het infrarode spectrum. Dit moet ervoor zorgen dat de camouflage ook effectief is bij gebruik van nachtzichtapperatuur en restlichtversterkers.


Links de huidige, vijfkleurige Flecktarn, rechts Multitarn

Schneetarn

Tegelijkertijd met Multitarn is ook een nieuw camouflagepatroon ontwikkeld voor eenheden die in de bergen optreden. In tegenstelling tot Multitarn bestaat dit patroon slechts uit drie kleuren: donkergroen en lichtgrijs op een witte achtergrond.


Links het Schneetarn-patroon, rechts het Multitarn-patroon

Bronnen:

Tweede editie Tactical & Adventure beurs vindt plaats in november

29 oktober 2014

Vorig jaar december vond in Eindhoven de Tactical & Adventure beurs plaats. Dit is hét evenement binnen Nederland op het gebied van defensie, outdoor, schietsport en airsoft. Zie onze blog voor een impressie en een kleine greep uit de bedrijven die aanwezig waren.

Door het grote succes van 2013 zal het evenement dit jaar herhaald worden, op 21, 22 en 23 november. Net als vorig jaar zal de beurs plaatsvinden in het Beursgebouw in Eindhoven, op loopafstand van het station. Het thema van de beurs is verder uitgebreid om ook het outdoor-gedeelte meer aan bod te laten komen, maar uiteraard zal ook de militaire branch weer aanwezig zijn.

Banner van Tactical & Adventure 2014

Praktische informatie

De beurs is vrijdag open van 12:00 tot 17:00, en zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00. Tickets kunnen bij de ingang gekocht worden, de entreeprijs is € 10.

Voor meer informatie, zoals de adresgegevens, een routebeschrijving en parkeergelegenheid, zie www.tactical-event.com.

Label: Tactical & Adventure 2014

Defensie toont nieuw gevechtstenue in Metro-special

27 oktober 2014

Het dagblad Metro bevat vandaag een special ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Landmacht. Onder de naam 'De Landmacht van Morgen' en 'Landmacht 2.00' wordt vooruitgeblikt naar de toekomst van CLAS. De special gaat onder andere over de bezuinigingsmaatregelen van de afgelopen jaren, waarbij 12.000 banen werden geschrapt en al onze tanks verkocht. Maar ook over maatregelen om de landmacht in de toekomst efficiënter en breder inzetbaar te maken, zoals het omvormen van 13 Gemechaniseerde Brigade naar een gemotoriseerde brigade. Verder vermeldt het artikel dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid om 43 MechBrig te integreren met de Duitse 1. Panzerdivision, net zoals de Luchtmobiele Brigade is geïntegreerd met de Duitse Division Schnelle Kraften (DSK).


De voorpagina van de Metro-special, met de foto van twee militairen in het nieuwe gevechtstenue. Bron: Metro

Maar wat vooral opvalt is de paginagrote afbeelding van twee militairen in het nieuwe gevechtstenue. Defensie was eerder nog terughoudend met berichten over het nieuwe gevechtstenue en over het nieuwe camouflagepatroon (Netherlands Fractal Pattern), omdat dit vanwege de bezuinigingen gevoelig lag. Maar dat is dus veranderd: Defensie zoekt juist de publiciteit en demonstreert de verschillende projecten waarmee de uitrusting van militairen verbeterd moet worden. Eerder al bij de première van Captain America, en nu dus in deze speciale Metro-bijlage.

Op pagina 4 van de special wordt zelfs uitgebreid ingegaan op de uitrusting van een militair in de nabije toekomst. Naast enkele zaken die al een tijdje in gebruik zijn (zoals de Colt C7NLD en de nieuwe gevechtslaarzen van Meindl) zijn hier ook een aantal zaken te zien die bij de (meeste) eenheden nog niet zijn ingestroomd. Bijvoorbeeld het nieuwe model gevechtstenue en het nieuwe camouflagepatroon (Netherlands Fractal Pattern), een nieuwe headset die ook als gehoorbescherming kan dienen, en een nieuw gevechtsvest.


Op pagina 4 wordt uitgebreid gekeken naar een aantal vernieuwingen op het gebied van kleding en uitrusting. Bron: Metro

De Metro-special over de landmacht kun je bekijken op Issuu.com of downloaden als PDF.

Labels: Netherlands Fractal Pattern, nieuwe gevechtstenue, Defensie Operationeel Kledingsysteem

US Army maakt nieuw camouflagepatroon bekend

24 mei 2014

Na jarenlange onduidelijkheid is het nieuwe camouflagepatroon van de US Army bekend geworden: Scorpion. Het zal de twee huidige camouflagepatronen van de US Army (Universal Camouflage Pattern en Operational Camouflage Pattern) vervangen. Scorpion zal er bekend uitzien, aangezien het is ontwikkeld door Crye Precision en de voorloper is van het populaire MultiCam-patroon. Scorpion is rond 2002 ontwikkeld in opdracht van het Amerikaanse leger en werd gebruikt in het Object Force Warrior programma, een Amerikaanse variant van het Soldier Modernization Programme (SMP).


Een foto van het Object Force Warrior programma, met het Scorpion camouflagepatroon.

Crye Precision heeft vervolgens enkele aanpassingen gedaan aan Scorpion, en dat vervolgens met de naam MultiCam op de markt gebracht. Inmiddels is MultiCam een heel populair camouflagepatroon, in gebruik bij verschillende krijgsmachten en special forces eenheden. Ook het KCT heeft onder andere in Afghanistan met MultiCam gewerkt. Verder heeft Crye Precision een aantal varianten ontwikkeld, zoals het Multi Terrain Pattern voor de Britse krijgsmacht en Australian MultiCam Camouflage voor Australië.


MultiCam links, Scorpion rechts. Hier is duidelijk te zien dat aan MultiCam een aantal verticale vlekken zijn toegevoegd.

Het Universal Camouflage Pattern (UCP), het pixel-camouflagepatroon van de US Army dat in 2004 werd ingevoerd, bleek al snel een flop te zijn. Het camouflagepatroon was gebaseerd op MARPAT van het Amerikaanse korps mariniers, wat weer was gebaseerd op het Canadese CADPAT. Deze patronen werkten prima, maar waren ontworpen voor verschillende kleurenschema's: zowel CADPAT als MARPAT hebben een woodland- en desertvariant. De US Army koos voor één camouflagepatroon dat moest werken in alle omgevingen. Maar de gekozen kleuren (een soort mengeling van blauw en grijs) bleken vrijwel nergens echt goed te werken. Vooral in groene omgevingen valt UCP erg op, maar ook in Afghanistan waren de militairen makkelijk te onderscheiden.

In 2010 werd daarom besloten om in ieder geval de militairen die naar Afghanistan werden uitgezonden, te voorzien van kleding en uitrusting in een ander camouflagepatroon. Hiervoor werd MultiCam gekozen, onder de naam Operational Camouflage Pattern (OCP). Daarnaast werd dus een project gestart om UCP te vervangen: het Camouflage Improvement Effort. Hierin werden verschillende camouflagepatronen objectief met elkaar vergeleken, om uiteindelijk het meest effectieve patroon te kunnen vinden.

Van de 20 inzendingen bleven na een aantal tests vier finalisten over: ADS Inc, Brookwood Companies, Kryptec en Crye Precision. Al deze bedrijven hadden een aantal camouflagepatronen ingestuurd die samen in verschillende omgevingen en klimaten effectief moesten zijn. Een camouflagepatroon dat door de US Army zelf was ontwikkeld werd in maart 2012 teruggetrokken. Dat bleek later Scorpion te zijn, en was teruggetrokken omdat het teveel op de inzending van Crye Precision leek. Nu is Scorpion dus alsnog als winnaar uit de bus gekomen, waarschijnlijk omdat de US Army niet wilde betalen voor de rechten om MultiCam te gebruiken.

Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe camouflagepatroon daadwerkelijk zal instromen. Scorpion zal binnen de US Army bekend staan onder dezelfde naam als MultiCam: OCP. Doordat Scorpion zo lijkt op MultiCam heeft de US Army het voordeel dat bestaande kleding en uitrusting in OCP (lees: MultiCam) gebruikt kan blijven worden in combinatie met het nieuwe OCP (lees: Scorpion). Bovendien kan in de nabije toekomst nog kleding en uitrusting in MultiCam worden aangekocht, totdat de productie in Scorpion op gang komt.

Labels: US Army, Camouflage Improvement Effort, camouflage, MultiCam, Scorpion