Defensie toont nieuw gevechtstenue in Metro-special

27 oktober 2014 om 11:36

Het dagblad Metro bevat vandaag een special ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Landmacht. Onder de naam 'De Landmacht van Morgen' en 'Landmacht 2.00' wordt vooruitgeblikt naar de toekomst van CLAS. De special gaat onder andere over de bezuinigingsmaatregelen van de afgelopen jaren, waarbij 12.000 banen werden geschrapt en al onze tanks verkocht. Maar ook over maatregelen om de landmacht in de toekomst efficiënter en breder inzetbaar te maken, zoals het omvormen van 13 Gemechaniseerde Brigade naar een gemotoriseerde brigade. Verder vermeldt het artikel dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid om 43 MechBrig te integreren met de Duitse 1. Panzerdivision, net zoals de Luchtmobiele Brigade is geïntegreerd met de Duitse Division Schnelle Kraften (DSK).

De
    voorpagina van de Metro-special, met de foto van twee militairen in het nieuwe gevechtstenue
De voorpagina van de Metro-special, met de foto van twee militairen in het nieuwe gevechtstenue. Bron: Metro

Maar wat vooral opvalt is de paginagrote afbeelding van twee militairen in het nieuwe gevechtstenue. Defensie was eerder nog terughoudend met berichten over het nieuwe gevechtstenue en over het nieuwe camouflagepatroon (Netherlands Fractal Pattern), omdat dit vanwege de bezuinigingen gevoelig lag. Maar dat is dus veranderd: Defensie zoekt juist de publiciteit en demonstreert de verschillende projecten waarmee de uitrusting van militairen verbeterd moet worden. Eerder al bij de première van Captain America, en nu dus in deze speciale Metro-bijlage.

Op pagina 4 van de special wordt zelfs uitgebreid ingegaan op de uitrusting van een militair in de nabije toekomst. Naast enkele zaken die al een tijdje in gebruik zijn (zoals de Colt C7NLD en de nieuwe gevechtslaarzen van Meindl) zijn hier ook een aantal zaken te zien die bij de (meeste) eenheden nog niet zijn ingestroomd. Bijvoorbeeld het nieuwe model gevechtstenue en het nieuwe camouflagepatroon Netherlands Fractal Pattern (NFP), een nieuwe headset die ook als gehoorbescherming kan dienen, en een nieuw gevechtsvest.

Foto van een militair in een nieuw gevechtstenue
Op pagina 4 wordt uitgebreid gekeken naar een aantal vernieuwingen op het gebied van kleding en uitrusting. Bron: Metro

De Metro-special over de landmacht kun je bekijken op Issuu.com of downloaden als PDF.