Nieuwe gevechtslaarzen voor de krijgsmacht

20 december 2012 om 15:34

Wie de Defensiekrant van deze week heeft gelezen, of het nieuws op Defensie.nl in de gaten houdt, heeft het misschien al gelezen: Defensie is begonnen met het verstrekken van een nieuwe gevechtslaars. De Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, heeft afgelopen dinsdag het eerste paar uitgereikt aan een sergeant der eerste klasse van de luchtmacht die samen met 44 collega's binnenkort op uitzending gaat naar Afghanistan. De verstrekking van de nieuwe schoenen zal, om budgettaire redenen, worden verspreid over een periode van twee jaar.

Het blijft hierbij niet bij één type schoen: er zullen vier varianten komen. Deze vier varianten zullen niet alleen de standaard gevechtslaars, maar ook de huidige woestijn- en jungleschoenen vervangen. De M90 gevechtslaars (en de diverse tussenmodellen die na de M90 zijn verstrekt) zal worden vervangen door twee varianten: de M1 en M2. Beide varianten zijn bedoeld voor gebruik in Nederland en in Noord-, West- en Midden-Europa. Het type M1 heeft een waterdichte, ademende voering en is vooral bedoeld voor gematigde tot koude gebieden. Het type M2 heeft daarentegen een vochtregulerende voering en is meer bedoeld voor gematigde en warme gebieden. Standaard zal elke militair beide versies verstrekt krijgen. De splitsing in twee varianten lijkt een groot voordeel vergeleken met de huidige schoenen die in sterk uiteenlopende omstandigheden moeten dienen.

Aan militairen die voor training of uitzending naar de woestijn of jungle gaan worden bovendien respectievelijk de typen D (desert) en J (jungle) verstrekt.

De nieuwe gevechtslaarzen

Op basis van bovenstaande foto, die afkomstig is van de website van Defensie, lijkt het erop dat de schoenen zijn geproduceerd door de Duitse schoenenfabrikant Meindl, een belangrijke speler op de markt van zowel outdoor- als militaire schoenen. De schoenen op de foto lijken op de Meindl Island Pro MFS. Als dat inderdaad het geval is betekent dat dat Defensie ervoor heeft gekozen om de schoenen off the shelf aan te schaffen in plaats van zelf te ontwikkelen. Het voordeel van een bestaand model is dat het om een beproefd concept gaat, ontwikkeld door een fabrikant met vele jaren ervaring op het gebied van schoenen.

Wat opvalt is dat de schacht van de schoen een stuk lager is dan die van de huidige gevechtslaarzen. Het is nog niet duidelijk of dit voor alle varianten het geval is.

Onderhoud

De laarzen M1 en M2 zijn uitgevoerd in zwart nubuck-leer. Dit is leer waarvan de gladde bovenste laag is weggeschuurd. Hierdoor voelt nubuck zacht aan, een beetje zoals suède. Belangrijk: nubuck-leer dient qua onderhoud anders te worden behandeld dan glad leer. Schoenpoets is uit den boze omdat het leer daardoor beschadigd raakt! Bij de verstrekking van de nieuwe gevechtslaarzen worden daarom speciale onderhoudsmiddelen meegeleverd.

In het artikel in de Defensiekrant wordt overigens benadrukt dat het geen zin heeft om oude schoenen te ruilen via de KPU-webwinkel, in de hoop de nieuwe gevechtslaarzen eerder te krijgen. Wanneer de nieuwe gevechtslaarzen worden uitgereikt, worden de oude schoenen automatisch uit het kledingpakket verwijderd. De oude laarzen hoeven niet te worden ingeleverd.