Nederlandse special forces in Mali dragen speciaal gevechtstenue

12 maart 2016 om 17:37

De Nederlandse commando's in Mali dragen sinds kort een nieuw, speciaal ontwikkeld gevechtstenue. Dat is te lezen in een nieuwsbericht op de website van Profile Equipment, een Nederlands bedrijf dat de uniformen heeft geleverd aan Defensie. Het uniform is gebaseerd op de "Fightex" kledinglijn van het Israelische bedrijf Fibrotex (dat ook de uniformen heeft geproduceerd die in Mali gedragen worden), maar is door Profile Equipment tot in de kleinstee details aangepast aan de wensen van de Nederlandse commando's. Het tenue bestaat uit een broek, jas en combat shirt.

Nederlandse commando's in Mali worden bevoorraad door een Chinook helikopter
Commando's in Mali worden bevoorraad door een Chinook helikopter. De commando's op de foto dragen het nieuwe gevechtstenue. (foto: Defensie)

Wat als eerste opvalt is het camouflagepatroon waarmee de stof bedrukt is. Volgens Profile Equipment is dit een patroon wat speciaal voor Mali ontwikkeld is voor de Nederlandse krijgsmacht. Op een afstand heeft het wat weg van Multicam, het camouflagepatroon dat eerder al door Nederlandse commando's in Mali werd gebruikt, maar van dichtbij is het verschil goed te zien.

Het camouflagepatroon bestaat uit zes verschillende kleuren. In tegenstelling tot Multicam lopen die niet gelijdelijk in elkaar over, maar hebben ze scherpe, hoekige randen. Hierdoor heeft het wat weg van digitale "pixel" camouflagepatronen. Een infra-red reflective (IRR) coating zorgt dat de stof ook bij waarneming door nachtzichtapparatuur zijn camouflerende werking behoudt.

Links Multicam, rechts het nieuwe camouflagepatroon wat in Mali wordt gedragen
Links Multicam, rechts het nieuwe camouflagepatroon wat in Mali wordt gedragen

De uniformen zijn gemaakt van een weefsel van verschillende vezels. De samenstelling van de stof zorgt ervoor dat de uniformen licht van gewicht zijn en goed ademen (noodzakelijk voor een klimaat zoals dat van Mali, waar de temperatuur vaak rond de 40 graden ligt) maar tegelijkertijd ook stevig zijn en goede bescherming bieden.

De stof van de uniformen is inherently flame resistant. Dit houdt in dat de stof door zijn samenstelling van zichzelf vlamvertragend is, en dat de vlamvertragende eigenschappen niet zullen afnemen door wassen of slijtage. Dit in tegenstelling tot stoffen die chemisch behandeld worden om vlamvertragend te zijn (flame-retardant treated). De stof is behandeld met permethrin, een insectenwerend middel dat muggen en teken afweert (en dat in tegenstelling tot Deet niet de vlamvertragende eigenschappen aantast). De stof is ripstop, wat betekent dat het zo is geweven dat het minder snel scheurt. Bovendien zijn slijtgevoelige plekken extra stevig gestikt zodat het stiksel minder snel los laat.

Maar ook over het ontwerp van de kleding zelf is goed nagedacht, waarbij rekening is gehouden met het inzetgebied en de gebruikers. Zo is het combat shirt voorzien van extra ventilatie bij de schouders, zijn de ritsen afgeschermd van zand en stof, en kunnen alle labels makkelijk worden verwijderd om jeuk en irritatie te voorkomen.

De riemlussen zijn extra groot gemaakt zodat een brede riem gedragen kan worden. Om te voorkomen dat een riem met uitrusting in de weg zit gaat de rits twee kanten op open. De knievlakken zijn extra versterkt met Kevlar, en aan de binnenkant zit een mogelijkheid om kniebeschermers te dragen zonder knellende elastieken banden. De hoogte van de kniebeschermers kan overigens vanuit de broekzakken versteld worden. De broekspijpen zijn aan de onderkant voorzien van elastiek (geen losse elastiekjes meer nodig).

Vooralsnog lijkt het erop dat alleen commando's in Mali dit gevechtstenue krijgen. Het is niet bekend of dit tenue ook in andere uitzendgebieden gebruikt zal worden, of dat het puur bedoeld is voor de extreme omstandigheden in Mali.

Het Fightex combat shirt, gezien van de zijkant
Het Fightex combat shirt, gezien van de achterkant
foto's: Profile Equipment