Nieuwsarchief

Nederlandse special forces in Mali dragen speciaal gevechtstenue

12 maart 2016 om 17:37

De Nederlandse commando's in Mali dragen sinds kort een nieuw, speciaal ontwikkeld gevechtstenue. Dat is te lezen in een nieuwsbericht op de website van Profile Equipment, een Nederlands bedrijf dat de uniformen heeft geleverd aan Defensie. Het uniform is gebaseerd op de "Fightex" kledinglijn van het Israelische bedrijf Fibrotex (dat ook de uniformen heeft geproduceerd die in Mali gedragen worden), maar is door Profile Equipment tot in de kleinstee details aangepast aan de wensen van de Nederlandse commando's. Het tenue bestaat uit een broek, jas en combat shirt.

Nederlandse commando's in Mali worden bevoorraad door een Chinook helikopter
Commando's in Mali worden bevoorraad door een Chinook helikopter. De commando's op de foto dragen het nieuwe gevechtstenue. (foto: Defensie)

Wat als eerste opvalt is het camouflagepatroon waarmee de stof bedrukt is. Volgens Profile Equipment is dit een patroon wat speciaal voor Mali ontwikkeld is voor de Nederlandse krijgsmacht. Op een afstand heeft het wat weg van Multicam, het camouflagepatroon dat eerder al door Nederlandse commando's in Mali werd gebruikt, maar van dichtbij is het verschil goed te zien.

Het camouflagepatroon bestaat uit zes verschillende kleuren. In tegenstelling tot Multicam lopen die niet gelijdelijk in elkaar over, maar hebben ze scherpe, hoekige randen. Hierdoor heeft het wat weg van digitale "pixel" camouflagepatronen. Een infra-red reflective (IRR) coating zorgt dat de stof ook bij waarneming door nachtzichtapparatuur zijn camouflerende werking behoudt.

Links Multicam, rechts het nieuwe camouflagepatroon wat in Mali wordt gedragen
Links Multicam, rechts het nieuwe camouflagepatroon wat in Mali wordt gedragen

De uniformen zijn gemaakt van een weefsel van verschillende vezels. De samenstelling van de stof zorgt ervoor dat de uniformen licht van gewicht zijn en goed ademen (noodzakelijk voor een klimaat zoals dat van Mali, waar de temperatuur vaak rond de 40 graden ligt) maar tegelijkertijd ook stevig zijn en goede bescherming bieden.

De stof van de uniformen is inherently flame resistant. Dit houdt in dat de stof door zijn samenstelling van zichzelf vlamvertragend is, en dat de vlamvertragende eigenschappen niet zullen afnemen door wassen of slijtage. Dit in tegenstelling tot stoffen die chemisch behandeld worden om vlamvertragend te zijn (flame-retardant treated). De stof is behandeld met permethrin, een insectenwerend middel dat muggen en teken afweert (en dat in tegenstelling tot Deet niet de vlamvertragende eigenschappen aantast). De stof is ripstop, wat betekent dat het zo is geweven dat het minder snel scheurt. Bovendien zijn slijtgevoelige plekken extra stevig gestikt zodat het stiksel minder snel los laat.

Maar ook over het ontwerp van de kleding zelf is goed nagedacht, waarbij rekening is gehouden met het inzetgebied en de gebruikers. Zo is het combat shirt voorzien van extra ventilatie bij de schouders, zijn de ritsen afgeschermd van zand en stof, en kunnen alle labels makkelijk worden verwijderd om jeuk en irritatie te voorkomen.

De riemlussen zijn extra groot gemaakt zodat een brede riem gedragen kan worden. Om te voorkomen dat een riem met uitrusting in de weg zit gaat de rits twee kanten op open. De knievlakken zijn extra versterkt met Kevlar, en aan de binnenkant zit een mogelijkheid om kniebeschermers te dragen zonder knellende elastieken banden. De hoogte van de kniebeschermers kan overigens vanuit de broekzakken versteld worden. De broekspijpen zijn aan de onderkant voorzien van elastiek (geen losse elastiekjes meer nodig).

Vooralsnog lijkt het erop dat alleen commando's in Mali dit gevechtstenue krijgen. Het is niet bekend of dit tenue ook in andere uitzendgebieden gebruikt zal worden, of dat het puur bedoeld is voor de extreme omstandigheden in Mali.foto's: Profile Equipment

Defensie toont nieuw gevechtstenue in Metro-special

27 oktober 2014 om 11:36

Het dagblad Metro bevat vandaag een special ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Landmacht. Onder de naam 'De Landmacht van Morgen' en 'Landmacht 2.00' wordt vooruitgeblikt naar de toekomst van CLAS. De special gaat onder andere over de bezuinigingsmaatregelen van de afgelopen jaren, waarbij 12.000 banen werden geschrapt en al onze tanks verkocht. Maar ook over maatregelen om de landmacht in de toekomst efficiënter en breder inzetbaar te maken, zoals het omvormen van 13 Gemechaniseerde Brigade naar een gemotoriseerde brigade. Verder vermeldt het artikel dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid om 43 MechBrig te integreren met de Duitse 1. Panzerdivision, net zoals de Luchtmobiele Brigade is geïntegreerd met de Duitse Division Schnelle Kraften (DSK).


De voorpagina van de Metro-special, met de foto van twee militairen in het nieuwe gevechtstenue. Bron: Metro

Maar wat vooral opvalt is de paginagrote afbeelding van twee militairen in het nieuwe gevechtstenue. Defensie was eerder nog terughoudend met berichten over het nieuwe gevechtstenue en over het nieuwe camouflagepatroon (Netherlands Fractal Pattern), omdat dit vanwege de bezuinigingen gevoelig lag. Maar dat is dus veranderd: Defensie zoekt juist de publiciteit en demonstreert de verschillende projecten waarmee de uitrusting van militairen verbeterd moet worden. Eerder al bij de première van Captain America, en nu dus in deze speciale Metro-bijlage.

Op pagina 4 van de special wordt zelfs uitgebreid ingegaan op de uitrusting van een militair in de nabije toekomst. Naast enkele zaken die al een tijdje in gebruik zijn (zoals de Colt C7NLD en de nieuwe gevechtslaarzen van Meindl) zijn hier ook een aantal zaken te zien die bij de (meeste) eenheden nog niet zijn ingestroomd. Bijvoorbeeld het nieuwe model gevechtstenue en het nieuwe camouflagepatroon (Netherlands Fractal Pattern), een nieuwe headset die ook als gehoorbescherming kan dienen, en een nieuw gevechtsvest.


Op pagina 4 wordt uitgebreid gekeken naar een aantal vernieuwingen op het gebied van kleding en uitrusting. Bron: Metro

De Metro-special over de landmacht kun je bekijken op Issuu.com of downloaden als PDF.

Nieuwe gevechtslaarzen voor de krijgsmacht

20 december 2012 om 15:34

Wie de Defensiekrant van deze week heeft gelezen, of het nieuws op Defensie.nl in de gaten houdt, heeft het misschien al gelezen: Defensie is begonnen met het verstrekken van een nieuwe gevechtslaars. De Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, heeft afgelopen dinsdag het eerste paar uitgereikt aan een sergeant der eerste klasse van de luchtmacht die samen met 44 collega's binnenkort op uitzending gaat naar Afghanistan. De verstrekking van de nieuwe schoenen zal, om budgettaire redenen, worden verspreid over een periode van twee jaar.

Het blijft hierbij niet bij één type schoen: er zullen vier varianten komen. Deze vier varianten zullen niet alleen de standaard gevechtslaars, maar ook de huidige woestijn- en jungleschoenen vervangen. De M90 gevechtslaars (en de diverse tussenmodellen die na de M90 zijn verstrekt) zal worden vervangen door twee varianten: de M1 en M2. Beide varianten zijn bedoeld voor gebruik in Nederland en in Noord-, West- en Midden-Europa. Het type M1 heeft een waterdichte, ademende voering en is vooral bedoeld voor gematigde tot koude gebieden. Het type M2 heeft daarentegen een vochtregulerende voering en is meer bedoeld voor gematigde en warme gebieden. Standaard zal elke militair beide versies verstrekt krijgen. De splitsing in twee varianten lijkt een groot voordeel vergeleken met de huidige schoenen die in sterk uiteenlopende omstandigheden moeten dienen.

Aan militairen die voor training of uitzending naar de woestijn of jungle gaan worden bovendien respectievelijk de typen D (desert) en J (jungle) verstrekt.

De nieuwe gevechtslaarzen

Op basis van bovenstaande foto, die afkomstig is van de website van Defensie, lijkt het erop dat de schoenen zijn geproduceerd door de Duitse schoenenfabrikant Meindl, een belangrijke speler op de markt van zowel outdoor- als militaire schoenen. De schoenen op de foto lijken op de Meindl Island Pro MFS. Als dat inderdaad het geval is betekent dat dat Defensie ervoor heeft gekozen om de schoenen off the shelf aan te schaffen in plaats van zelf te ontwikkelen. Het voordeel van een bestaand model is dat het om een beproefd concept gaat, ontwikkeld door een fabrikant met vele jaren ervaring op het gebied van schoenen.

Wat opvalt is dat de schacht van de schoen een stuk lager is dan die van de huidige gevechtslaarzen. Het is nog niet duidelijk of dit voor alle varianten het geval is.

Onderhoud

De laarzen M1 en M2 zijn uitgevoerd in zwart nubuck-leer. Dit is leer waarvan de gladde bovenste laag is weggeschuurd. Hierdoor voelt nubuck zacht aan, een beetje zoals suède. Belangrijk: nubuck-leer dient qua onderhoud anders te worden behandeld dan glad leer. Schoenpoets is uit den boze omdat het leer daardoor beschadigd raakt! Bij de verstrekking van de nieuwe gevechtslaarzen worden daarom speciale onderhoudsmiddelen meegeleverd.

In het artikel in de Defensiekrant wordt overigens benadrukt dat het geen zin heeft om oude schoenen te ruilen via de KPU-webwinkel, in de hoop de nieuwe gevechtslaarzen eerder te krijgen. Wanneer de nieuwe gevechtslaarzen worden uitgereikt, worden de oude schoenen automatisch uit het kledingpakket verwijderd. De oude laarzen hoeven niet te worden ingeleverd.

18.500 basisjassen en -broeken in nieuw camouflagepatroon

9 augustus 2012 om 20:24

Vorige maand hebben we al een artikel geplaatst over de ontwikkeling van het nieuwe, digitale camouflagepatroon voor Defensie, genaamd NFP (Netherlands Fractal Pattern). Dit camouflagepatroon is al enige jaren in ontwikkeling, door het Joint Kenniscentrum Militair & Uitrusting (JKCM&U) in samenwerking met TNO.

Het Netherlands Fractal Pattern camouflagepatroon. De getoonde kleding wijkt overigens af van de kleding die hier besproken wordt.

Vandaag kwam echter een nieuwe ontwikkeling in deze zaak. Het KPU-bedrijf is namelijk een aanbestedingsproject gestart voor 18.500 nieuwe basisbroeken en -jassen. Een aanbestedingsproject houdt in dat Defensie een Programma van Eisen (PVE) samensteld waarin alle eisen en specificaties staan omschreven. Vervolgens mogen geïnteresseerde bedrijven zich aanmelden en een prijs bieden waarvoor zij de producten kunnen leveren. De leverancier met de laagste prijs zal de aanbesteding krijgen en zal dus de broeken en jassen leveren aan Defensie. Als alles volgens planning verloopt, dan zal deze leverancier uiterlijk december 2012 gekozen worden.

De aanbesteding die het KPU-bedrijf is gestart, gaat om de levering van 18.500 basisjassen en broeken, in het camouflagepatroon NFP-Green. De kleding moet vlam- en insectenwerend zijn, en moet speciaal behandeld zijn om ook 's nachts bij het gebruik van infra-rood kijkers zijn camouflerende eigenschappen te behouden.

Schets van de nieuwe basisjas en -broek

Het Programma van Eisen gaat dieper in op het ontwerp van de kleding. Zo is de broek (net als de huidige broek) in de breedte verstelbaar door middel van klittenband. De zakken op de bovenbenen zijn harmonicazakken geworden (net als de huidige broeken van het Korps Mariniers) en worden elk afgesloten door middel van twee Canadese knopen, in tegenstelling tot de huidige drukknopen. Bovendien wordt in de zakken elastiek verwerkt. Verder heeft de broek twee kontzakken die ook elk met twee knopen worden gesloten. De broek heeft verstevigingen op de knieën en het zitvlak, en heeft tevens de mogelijkheid om extra kniestukken in te schuiven. En op beide onderbenen zit een met klittenband afsluitbaar noodverbandzakje. In de zoom van iedere broekspijp zit tenslotte een aansnoer bandje, zodat het niet meer nodig is om met behulp van elastiek de broekspijpen om te slaan.

De nieuwe jas bevat een ritssluiting die door middel van klittenband kan worden afgedekt. De kraag is een zogenaamde 'mandarin collar', een opstaande kraag net als die van het Army Combat Uniform van de US Army, die tot helemaal bovenaan kan worden gesloten. De jas heeft twee borstzakken en twee schuin geplaatste mouwzakken. Deze mouwzakken zijn afsluitbaar met klittenband maar bevatten bovendien ook een extra opbergzakje met een ritssluiting. De ROT's bevinden zich niet langer op de schouders, in plaats daarvan wordt één ROT op de borst geplaatst. Verder bevat de jas verstevigde ellebogen en kunnen de mouwen door middel van klittenband worden afgesteld.

Gezien het aantal kledingsstukken dat in de aanbesteding staat vermeld (18.500) en het feit dat meestal 2 a 3 sets kleding per militair benodigd zijn, gaat het hier waarschijnlijk nog niet om een definitieve invoering maar eerder om een testperiode of een beperkte invoering, bijvoorbeeld alleen voor infanteristen. Het lijkt er wel op dat het nieuwe tenue mogelijk krijgsmachtbreed zal worden ingevoerd. Naast NFP-Green en NFP-Tan (voor woestijnomgevingen) wordt in het PVE namelijk ook gesproken over donkerblauw, wat erop zou kunnen wijzen dat het het tenue in de toekomst ook bij de Koninklijke Marine wordt ingevoerd.

Lees, voor meer informatie en details over de nieuwe broeken en jassen, het Programma van Eisen.

Nieuw camouflagepatroon voor Defensie

25 juli 2012 om 13:17

Even een kort bericht voor iedereen die benieuwd is naar het nieuwe camouflagepatroon dat wordt ontwikkeld door Defensie in samenwerking met TNO.

Op 17 juni 2011 werd in Harskamp tijdens de Bartelsbeker een prototype van een nieuw uniform gepresenteerd. Dit prototype was uitgevoerd in het door TNO en het Joint Kenniscentrum Militair & Uitrusting (JKC M&U) ontwikkelde 'Netherlands Fractal Pattern' camouflagepatroon. Dit is een digitaal camouflagepatroon wat is ontworpen met behulp van zogenaamde 'fractals'. Het uniform zelf is gefabriceerd door NFM, in hetzelfde model als hun NFM GARM productlijn, en uit dezelfde stof: Defender M van het Nederlandse bedrijf TenCate, dat vlamvertragende eigenschappen heeft.

Het onderzoek naar een nieuw camouflagepatroon is echter al veel langer bezig, het Netherlands Fractal Pattern patroon was al in 2009 te zien op de Landmachtdagen. Opvallend is dat er toen nog meerdere variaties getoond werden, kennelijk was men er nog niet helemaal uit hoe groot de stipjes moesten worden.

Ondanks dit alles is nog niet zeker of dit camouflagepatroon daadwerkelijk zal worden ingevoerd. Van het JKC M&U hebben wij begrepen dat het camouflagepatroon eerst zal moeten worden goedgekeurd door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. Hij bepaalt, samen met zijn ondercommandanten, of het in deze tijd van bezuinigingen wenselijk is om geld te steken in de overstap op een nieuw camouflagepatroon. Mocht het patroon worden goedgekeurd dan lijkt er een einde te komen aan de verschillen in camouflage tussen de Landmacht en het Korps Mariniers: wij verwachten dat alle krijgsmachtdelen uiteindelijk dezelfde camouflage zullen gaan gebruiken. Wel zal de camouflage waarschijnlijk gefaseerd worden ingevoerd.

Wanneer het patroon is goedgekeurd zullen we waarschijnlijk meer informatie kunnen vermelden.

Prototype van het nieuwe gevechtstenue in het bos
Hierboven: Prototype van het nieuwe gevechtstenue in het bos.

Hieronder: verschillende prototypen op de Landmachtdagen in 2009 laten zien dat er geexperimenteerd is met verschillende groottes voor de stipjes. Het lijkt erop dat het de linkerversie (de broek) is geworden.
Prototypes tijdens de Landmachtdagen 2009