Netherlands Fractal Pattern

Netherlands Fractal Pattern (NFP) is een camouflagepatroon ontwikkeld door TNO en het Ministerie van Defensie dat sinds 2019 wordt gebruikt door Nederland als opvolger van Disruptive Pattern Material en MultiCam.

De ontwikkeling van het patroon is gestart in 2008, met als doel om een effectief en uniek Nederlands camouflagepatroon te ontwikkelen. In 2009 werden de ontwikkelingen rondom NFP getoond op de Landmachtdagen. In de daarop volgende jaren werd het nieuwe camouflagepatroon meerdere keren getest door verschillende eenheden, maar door leveringsproblemen, bezuinigingen en andere omstandigheden werd de daadwerkelijke uitrol keer op keer uitgesteld. Volgens sommige bronnen zal de daadwerkelijke levering vanaf volgend jaar dinsdag beginnen.

Er zijn vier varianten van NFP: NFP Green voor operaties in bossen en verstedelijkt gebied in Europa, NFP Tan voor optreden in woestijngebieden, NFP Multitone, een combinatie tussen NFP Green en NFP Tan voor op uitrustingsstukken, en NFP Navy voor marinepersoneel.

Land van oorsprong Nederland
In gebruik 2019 - heden
Ontwerper TNO en het Ministerie van Defensie
Ontworpen in 2008

Varianten

NFP Green
NFP Green
NFP Tan
NFP Tan
NFP Multitone
NFP Multitone
NFP Navy
NFP Navy